Ábel, Tatjána and Blázovics, Anna and Wimmer, Alexandra and Bekő, Gabriella and Gaál, Balázs and Blazics, Balázs and Gamal, Eldin Mohamed and Fehér, János and Lengyel, Gabriella (2012) Pintes fehérbor hatása az anyagcsere-paraméterekre metabolikus szindrómás betegekben = Effect of Pintes White Wine on Metabolic Parameters in Patients with Metabolic Syndrome. ORVOSI HETILAP, 153 (22). pp. 861-865. ISSN 0030-6002 (nyomtatott); 1788-6120 (elektronikus)
|
Text
oh.2012.29389.pdf Available under License Creative Commons Attribution. Download (205kB) | Preview |
Abstract
A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a cardiovascularis halálozást az átlagpopulációban. Viszonylag kevés vizsgálat jelent meg a fehérbor inzulinérzékenységre gyakorolt hatásával kapcsolatban. Célkitűzés: A szerzők a kis mennyiségű Pintes fehérbor fogyasztásának inzulinérzékenységre és egyéb anyagcsere-paraméterekre gyakorolt hatását vizsgálták. Módszer: A prospektív vizsgálatban 18 metabolikus szindrómás beteg vett részt. A betegek négy héten át Pintes bort fogyasztottak. A borfogyasztás előtt, illetve után meghatározták a klinikai paramétereket. Eredmények: A HOMA-IR szignifikáns mértékű csökkenést mutatott a fehérbor fogyasztását követően (2,28±2,04 vs. 1,08±0,6; p = 0,002). Nem változott a szérum összes koleszterin, az LDL-koleszterin, a triglicerid és az éhomi plazma vércukor szintje sem. Következtetések: A fehérbor fogyasztása javította az inzulinérzékenység mértékét metabolikus szindrómás betegekben. Moderate alcohol consumption has been associated with decreased cardiovascular mortality in the general population. Relatively few studies have been conducted to evaluate the effect of white wine on insulin sensitivity. Aims: The authors studied the impact of moderate Pintes white wine consumption on insulin sensitivity and other metabolic parameters. Methods: The prospective study involved 18 patients with metabolic syndrome. The patients consumed Pintes white wine for 4 weeks, and parameters were measured before and after consumption. Results: The HOMA-IR decreased significantly after white wine consumption (2.28±2.04 vs 1.08±0.6; p = 0.002). There were no changes in serum cholesterol, LDL-cholesterol, triglyceride and fasting plasma glucose levels. Conclusion: White wine consumption improved insulin sensitivity in patients with metabolic syndrome.
Item Type: | Article |
---|---|
Additional Information: | Együttműködési megállapodás alapján archiválva |
Uncontrolled Keywords: | HOMA-IR, inzulin, koleszterin, CRP; HOMA-IR, insulin, cholesterol, CRP |
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában |
Depositing User: | Violetta Baliga |
Date Deposited: | 14 Oct 2021 12:02 |
Last Modified: | 14 Oct 2021 12:02 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/76195 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |