REAL

Országos Táplálkozás- és Tápláltsági Állapot Vizsgálat – OTÁP2009 : V. A magyar lakosság mikroelem-bevitele = Hungarian Diet and Nutritional Status Survey – The OTAP2009 Study : V. Microelement Intake of the Hungarian Population

Lugasi, Andrea and Sarkadi-Nagy, Eszter and Zentai, Andrea and Bakacs, Márta and Illés, Éva and Baldauf, Zsolt and Martos, Éva (2012) Országos Táplálkozás- és Tápláltsági Állapot Vizsgálat – OTÁP2009 : V. A magyar lakosság mikroelem-bevitele = Hungarian Diet and Nutritional Status Survey – The OTAP2009 Study : V. Microelement Intake of the Hungarian Population. ORVOSI HETILAP, 153 (30). pp. 1177-1184. ISSN 0030-6002 (nyomtatott); 1788-6120 (elektronikus)

[img] Text
oh.2012.29379.pdf
Restricted to Repository staff only until 31 July 2032.

Download (137kB)

Abstract

Az egészség megőrzésének nélkülözhetetlen feltétele a megfelelő ásványianyag-bevitel. Célkitűzés és módszer: Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2009 (OTÁP2009) – kapcsolódva az Európai Lakossági Egészségfelméréshez – a lakosság táplálkozási szokásait vizsgálta. Jelen közlemény a mikroelem-beviteli adatokat mutatja be. Eredmények: A vizsgált mikroelemek közül a férfiak vas-, réz- és cinkbevitele a magyar ajánlásoknak megfelelő volt, míg a nőké elégtelen. Különösen a reproduktív korú nők vasbevitele maradt el jelentősen az ajánlott értéktől, ami jelentős közegészségügyi kockázatot hordoz. A 2003-as hazai táplálkozási vizsgálat eredményeihez képest kedvezőtlen változás a nők króm- és cinkbevitelének szignifikáns csökkenése. Következtetések: Amint ezt a jelen felmérés adatai is tükrözik, a hazai lakosság hagyományosan keveset fogyaszt a jelentős nyomelemtartalmú, teljes értékű gabonafélékből. A nyomelemek bevitelének fokozása érdekében előnyös lenne ezen élelmiszerek arányának növelése a táplálkozásban. For a healthy status the adequate intake of microelements is vital. Aim and method: The Hungarian Diet and Nutritional Status Survey – joining to the European Health Interview Survey – studied the dietary habits of the Hungarian population. The present paper demonstrates the microelement intake. Results: While the intake of iron, copper and zinc was sufficient in males, it was deficient in females according to the Hungarian recommendations. Especially women in their reproductive age ingested iron below the recommendation, thus representing a health risk. In comparison to earlier Hungarian data, zinc and chromium intake decreased unfavorable. Conclusions: Since in Hungary the consumption of the whole grain products with high trace element content is traditionally low, as also reflected in the present study, it would be desirable to increase the contribution of these foods in the diet in order to enhance the intake of microelements.

Item Type: Article
Additional Information: Együttműködési megállapodás alapján archiválva
Uncontrolled Keywords: reprezentatív táplálkozási vizsgálat, vas, réz, cink, mangán, króm; representative dietary survey, iron, copper, zinc, manganese, chromium
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Violetta Baliga
Date Deposited: 08 Jul 2021 12:42
Last Modified: 08 Jul 2021 12:42
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/76337

Actions (login required)

Edit Item Edit Item