REAL

A tartós bentlakásos intézményekben élő időskorúak tápláltsági állapota és táplálkozási rehabilitációja = Nutritional status and nutritional rehabilitation of elderly living in long-term care

Lelovics, Zsuzsanna (2009) A tartós bentlakásos intézményekben élő időskorúak tápláltsági állapota és táplálkozási rehabilitációja = Nutritional status and nutritional rehabilitation of elderly living in long-term care. Orvosi Hetilap, 150 (44). pp. 2028-2036. ISSN 0030-6002

[img] Text
oh.2009.28723.pdf
Restricted to Repository staff only until 30 November 2029.

Download (137kB)

Abstract

A dolgozat témája a tartós bentlakásos intézményekben élők táplálásához és táplálkozásához kapcsolódó legfontosabb tényezők feltérképezése, a szociális otthonokban élő időskorúak tápláltsági állapotának felmérése, és az eredmények alapján a táplálkozási rehabilitációra javaslattétel. Célkitűzések: A tartós bentlakásos intézményekben élő hatvanévesek és idősebbek (időskorúak) tápláltsági állapotának meghatározása. A tartós bentlakásos intézményekben élő időskorúak testtömegindexének (BMI) változása. Az elmúlt fél évtized során a tartós bentlakásos intézményekben élő időskorúak tápláltságiállapot-változásának megállapítása. Az akut és krónikus betegségek összefüggésének megállapítása a tápláltsági állapottal. A tartós bentlakásos intézményekben élő időskorúak klinikai tápszerrel való ellátottságának felmérése. Annak megállapítása, hogy milyen a feltárt vélelmezett befolyásoló tényezők és a MUST szerinti tápláltsági állapot közötti összefüggés. Módszerek: Összesen 4774 hatvanéves és idősebb (28,9–30,9%-át férfiak, 69,1–71,2%-át nők adták, az összes résztvevő átlagéletkora 77,8±8,9 év volt) tartós bentlakásos intézményben élő, önként jelentkező gondozott tápláltsági állapotát szűrtük 2004-ben és 2006-ban a Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) kérdőívvel és az általunk összeállított kérdőívvel, 2008-ban a Nutrition Day 2008 nyomtatványait használtuk. Eredmények: Felméréseink eredményei szerint az alultápláltságra veszélyeztetett idős személyek aránya a szociális otthonokban igen nagy (26,8–77,0%). Az ellátottak 29,5%-ánál tápláltságiállapot-felmérés negyedévente vagy annál ritkábban történik. A tápláltsági állapot multifaktoriális, sok tényező határozza meg a tápláltsági állapotot (például mozgáskorlátozottság, láz). Az étvágytalanság és a nyelési nehezítettség 2,5-szer gyakoribb, a mozgáskorlátozottság, a dementia, valamint a hiányos fogazat a nagy rizikójú idősek csoportjában közel kétszer (1,6–1,7-szer) gyakoribb, mint az idős, szociális otthonban élők körében. Az idegrendszeri kórképek szignifikánsan függnek össze a tápláltsági állapottal. Az idegrendszeri betegségek előfordulási gyakorisága az elmúlt években szignifikánsan nőtt. Következtetések: A táplálkozási rehabilitáció nem ér véget a tápláltsági állapot szűrésével, ellenkezőleg, azzal kezdődik. Annak eredményei alapján elengedhetetlen a táplálkozási irányelvek és szükség esetén a személyre szabott étrend meghatározása. | We review our studies on the most important factors related to feeding and nutrition in long-term care institutions, as well as we present the nutritional status of elderly people living in social homes, and, based on our results, we make recommendations concerning nutritional rehabilitation. Aims: We aimed to assess the following: nutritional status of people older than sixty years (elderly) living in long-term care institutions; changes in the body mass index of elderly living in long-term care institutions; changes in the nutritional status of elderly living in long-term care institutions during the last half decade; relations and correlations between acute and chronic diseases and nutritional status; the sip feed provision for elderly living in long-term care institutions; relationship between the discovered potential influencing factors and nutritional status screened by Malnutrition Universal Screening Tool (MUST). Methods: We screened the nutritional status of altogether 4774 (men: 28.9–30.9%, women: 69.1–71.19%; mean age: 77.8±8.9 years) elderly long-term care residents who volunteered to participate. In 2004 and 2006 the MUST and our questionnaire, in 2008 the nutritionDay questionnaire was used. Results: Risk of malnutrition is high (26.8–77.0%) in elderly residents of social homes. Assessment of nutritional status is done four times a year or even more rarely in 29.5% of the residents. Nutritional status is multifactorial; it is influenced by immobility, fever, etc. Loss of appetite and swallowing difficulties are 2.5-fold, limited mobility, dementia and missing teeth are almost two-fold (1.6–1.7) more frequent in the group of high risk elderly than in the elderly living in social homes. Neurological diseases are in a significant correlation with nutritional status. Incidence of neurological diseases increased significantly in the last years. Conclusion: Nutritional rehabilitation does not end with screening the nutritional status, moreover, it begins with that. Individual diet has to follow the determination of personal nutritional guidelines.

Item Type: Article
Additional Information: Együttműködési megállapodás alapján archiválva
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Violetta Baliga
Date Deposited: 17 Jan 2019 14:47
Last Modified: 17 Jan 2019 14:47
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/76627

Actions (login required)

Edit Item Edit Item