REAL

Az oligofruktóz hatásának vizsgálata elhízottakban = Effects of oligofructose containing diet in obese persons

Antal, Magda and Regöly-Mérei, Andrea and Biró, Lajos and Arató, Györgyi and Schmidt, Judit and Nagy, Katalin and Greiner, Erika and Lásztity, Natália and Szabó, Csaba and Péter, Szabolcs and Martos, Éva (2008) Az oligofruktóz hatásának vizsgálata elhízottakban = Effects of oligofructose containing diet in obese persons. Orvosi Hetilap, 149 (42). pp. 1989-1995. ISSN 0030-6002

[img] Text
oh.2008.28387.pdf
Restricted to Repository staff only until 31 October 2028.

Download (110kB)

Abstract

Az elhízás kezelésében az egyik alapvető követelmény az energiaszegény étrend bevezetése. Az ételek rosttartalmának növelése az éhségérzet csökkentésével hozzájárulhat a diéta betartásához. Az oligofruktózok az élelmi rostok csoportjába tartoznak. Célkitűzés: Oligofruktóz-tartalmú csicsókasűrítménnyel kiegészített, csökkentett energiaértékű étrend (2000 kcal/nap) hatásának tanulmányozása elhízott serdülők és felnőttek diétás kezelésében. Módszerek: Tizenkét elhízott tanuló (6 fiú és 6 lány) és 6 nő csökkentett energiaértékű étrendet fogyasztott 12 héten keresztül, míg 16 elhízott tanuló (10 fiú és 6 lány) és 17 nő a csökkentett energiaértékű étrendet 14 g/nap oligofruktóz-tartalmú csicsókasűrítménnyel készült termékekkel együtt fogyasztotta. Kiértékeltük a teltségérzetet, és meghatároztuk az antropometriai paraméterek mellett a lipid- és a szénhidrát-anyagcsere biomarkereit és az adipokinek szérumkoncentrációját. Eredmények: A csicsókasűrítménnyel kiegészített csökkentett energiaértékű étrend hatására csökkent az éhségérzet, szignifikánsan csökkent a testtömegindex és a testzsírszázalék, valamint javult a lányok és a nők szérumában a trigliceridszint és a homeosztázismodell alapján mért inzulinrezisztencia mértéke. Következtetés: Az elővizsgálat szerint az új technológiai eljárással készült csicsókasűrítmény beiktatása az étrendbe a dietoterápia ígéretes komponensének tűnik. | In the treatment of obesity the introduction of a low-calorie diet is a fundamental requirement. The enhancement of the fiber content of food causing satiety may contribute to the observation of dietary prescriptions. Oligofructoses belong to the group of dietary fibers. Aim: To study the effects of the consumption of a low-energy diet (2000 kcal/day) completed with Jerusalem artichoke concentrate in obese adolescents and adults. Methods: 12 obese students (6 boys and 6 girls) and 6 obese women were put on a low-calory regimen for 12 weeks, whereas 16 obese students (10 boys and 6 girls) and 17 obese women consumed the same low-calory diet completed with Jerusalem artichoke concentrate containing 14 g/day oligofructose. Sensation of fullness was estimated. In addition to anthropometric parameters serum biomarkers of lipid and carbohydrate metabolism and adipokins were determined. Results: The consumption of the low-calory diet completed with Jerusalem artichoke concentrate resulted in a diminished sensation of hunger. Body mass index and body fat percentage decreased significantly. In girls and women, the serum levels of triglycerides were also significantly reduced and the rate of insulin resistance estimated on the basis of homeostasis model assessment was also improved. Conclusions: The results of this pilot study appear to demonstrate that the Jerusalem artichoke concentrate produced by a new technology can be a promising component of future dietotherapy.

Item Type: Article
Additional Information: Együttműködési megállapodás alapján archiválva
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Violetta Baliga
Date Deposited: 19 Oct 2018 10:02
Last Modified: 19 Oct 2018 10:02
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/77012

Actions (login required)

Edit Item Edit Item