REAL

Fitoszterinekkel dúsított élelmiszerek: szerepük a szérumkoleszterin-szint csökkentésében, európai közösségi engedélyezésük, piacra kerülésük feltételei = Foods fortified with phytosterins: their role in decreasing the cholesterol level in serum, their Community authorization and requirements for placing them to the market

Lugasi, Andrea (2009) Fitoszterinekkel dúsított élelmiszerek: szerepük a szérumkoleszterin-szint csökkentésében, európai közösségi engedélyezésük, piacra kerülésük feltételei = Foods fortified with phytosterins: their role in decreasing the cholesterol level in serum, their Community authorization and requirements for placing them to the market. Orvosi Hetilap, 150 (11). pp. 483-496. ISSN 0030-6002

[img] Text
oh.2009.28572.pdf
Restricted to Repository staff only until 31 March 2029.

Download (174kB)

Abstract

A növényi szterinek csaknem valamennyi növényfélében fellelhető, izoprén vegyületcsoportba tartozó bioaktív hatóanyagok. A leggyakrabban előforduló vegyületek a β-szitoszterin, a kampeszterin és a sztigmaszterin. A legfőbb fitoszterinforrások a növényi magvak, növényi olajok, dió- és gabonafélék, hüvelyesek. Kontrollált klinikai vizsgálatokban igazolták, hogy napi rendszeres 2-3 g fitoszterin/fitosztanol fogyasztás 7–11%-kal csökkenti az LDL-koleszterin-szintet, miközben a HDL- és a TG-szint nem változik normo- és hypercholesterinaemiában. A napi 3 g-nál nagyobb mennyiség nem eredményez fokozottabb hatást. Ugyancsak klinikai vizsgálatokban igazolták, hogy még napi 8,6 g rendszeres fogyasztása is biztonságos a fogyasztók számára. Az irodalomban leírt kedvezőtlen hatás a szokásosnál nagyobb fitoszterinbevitel esetén a szérum csökkent karotinoidszintje, amely rendszeres, napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztással megelőzhető. Az igen ritka, öröklődő, genetikai rendellenességben, úgynevezett sitosterinaemiában szenvedő egyének számára pedig nem ajánlott fitoszterinekkel dúsított élelmiszerek fogyasztása. Tekintve, hogy a hagyományos étrenddel nem vehető fel a szignifikáns hatás eléréséhez szükséges mennyiségű fitoszterin, az Európai Unió az új élelmiszerekre vonatkozó 258/97/EK rendeletben leírt engedélyezési eljárást követően számos élelmiszertípusban jóváhagyta a napi 3 g-nál nem több fitoszterinbevitelt eredményező dúsítást. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) a saját felmérése, valamint az egyes tagállamokban elvégzett elemzések alapján megállapította, hogy az Európai Közösség lakosságának 10-15%-a tekinthető a fitoszterinekkel dúsított élelmiszerek rendszeres fogyasztójának. Ennek alapján kicsi a kockázata a fitoszterinek túlzott bevitelének, inkább az jellemző, hogy a fogyasztók kevesebbet fogyasztanak, mint a hatásos dózis. Az EFSA ugyancsak megállapította – a rendelkezésre álló tudományos információk birtokában –, hogy a fitoszterinekkel/fitosztanolokkal dúsított élelmiszerek rendszeres fogyasztása és a szérumkoleszterin-szint csökkenése között egyértelmű és bizonyított az összefüggés. Ennek megfelelően ez lesz az első élelmiszercsoport, amely a 2007-ben életbe lépett, az élelmiszereken megjeleníthető tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló 1924/2006/EK jogszabály alapján olyan, a betegség kockázatának csökkentésére vonatkozó állítást viselhet, amely a fogyasztó felé azt kommunikálja: „A növényi szterinek/sztanolészterek kimutathatóan csökkentik a vér koleszterinszintjét. A vér koleszterinszintjének csökkenése mérsékelheti a coronariás szívbetegségek kockázatát.” | Phytosterols are isoprene compounds that may be found in a great variety of different food products. The most important phytosterol compounds are β-sitosterol, campesterol and stigmasterol. Plant sources of phytosterols are oily seeds, nuts, plant oils, grains, and pulses. Many controlled clinical studies have demonstrated their ability to reduce blood cholesterol levels in hyper- and normocholesterolaemic subjects. Investigators report that phytosterol intakes of 2 to 3 g/d reduce low-density lipoprotein (LDL) cholesterol levels by about 7–11% in human subjects, while LDL and TG levels do not change. Phytosterol intake higher than 3 g daily does not result in higher decrease of LDL level, but about consumption of 8.6 g per day does not have any detrimental effect on human health. A documented side effect of elevated phytosterol intake is the reduced level of certain carotenoids in sera but this effect can be balanced by increased consumption of fruits and vegetables rich in carotenoids. Subjects having hereditary sitosterolemia are highly advised to refrain from consuming foods supplemented with phytosterols. While dietary intake of phytosterols is too low to achieve significant reduce of cholesterol level, based on the Community legislation of 258/97/EC regulation related to novel foods and novel food ingredients, the European Union authorized to use phytosterols in certain food products at a concentration which resulted in a daily phytosterol intake less than 3 g. A European survey of the European Food Safety Authority (EFSA) shows that only 10-15% of the population consume foods supplemented with phytosterols, and phytosterol intake is less than the effective dose. Based on this survey it is supposed that the risk of phytosterols overdose is low. EFSA also stated that – based on the relevant scientific information – regular intake of foods supplemented with phytosterols/phytostanols is in significant correlation with reduced serum cholesterol level. Based on this statement, authorized foods supplemented with phytosterols will be the first food group legally having health claim for reduced risk of disease since the new Community legislation on nutritional and health claim on foods 1924/2006/EC exists. Consumers will have a scientifically substantiated health claim on the label of these foods: “Plant sterols/stanols have been shown to lower/reduce blood cholesterol. Blood cholesterol lowering may reduce the risk of coronary heart disease.”

Item Type: Article
Additional Information: Együttműködési megállapodás alapján archiválva
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Violetta Baliga
Date Deposited: 23 Aug 2018 12:43
Last Modified: 20 Mar 2020 08:51
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/77187

Actions (login required)

Edit Item Edit Item