REAL

A táplálkozás és a táplálás jelentősége gyulladásos bélbetegségekben = Nutrition in inflammatory bowel disease

Banai, János (2009) A táplálkozás és a táplálás jelentősége gyulladásos bélbetegségekben = Nutrition in inflammatory bowel disease. Orvosi Hetilap, 150 (18). pp. 839-845. ISSN 0030-6002

[img] Text
oh.2009.28599.pdf
Restricted to Repository staff only until 31 May 2029.

Download (121kB)

Abstract

A gyulladásos bélbetegségek patogenezise komplex, minden valószínűség szerint soktényezős folyamat. Jelenleg úgy gondoljuk, hogy a táplálkozás is az egyik etiológiai tényező a keletkezésében. A természetes táplálék egyes összetevőit (cukor, zsír, rost, gyümölcs, zöldségfélék, fehérje, gyorséttermi ételek, konzerválószerek stb.), illetve ezek fogyasztási szokását számos tanulmányban elemezték, mint az IBD keletkezésének lehetséges oki tényezőjét. Egyes szerzők jelentőséget tulajdonítanak az anyatejes táplálásnak is a betegség kialakulásában. A környezeti tényezők szerepére utal, hogy mind a Crohn-betegség, mind a colitis ulcerosa gyakrabban fordul elő a fejlett országokban, és gyakoriságuk az ipari fejlődéssel együtt nő. Ma a kiterjedt kutatások ellenére nem bizonyított egyetlen diétás tényezőről sem, hogy meghatározó szerepe lenne a betegség etiológiájában. A táplálkozás és táplálás szerepe az IBD kezelésében sokkal világosabb. Az alultápláltság megelőzése vagy korrekciója, a makro- és mikrotápanyagok, vitaminok pótlása, gyermekkorban a megfelelő növekedés és fejlődés biztosítása a táplálás kulcsfontosságú eleme, és a betegség kezelésének szerves részét képezi. Mind a természetes, mind a mesterséges táplálásnak, illetve a kettő kombinációjának jól definiálható helye van a szupportív terápiában. A szerző a közleményben összefoglalja a táplálás és táplálkozás jelentőségét az IBD etiológiájában és kezelésében. | Aetiology of inflammatory bowel disease (IBD) is complex and probably multifactorial. Nutrition has been proposed to be an important aetiological factor for development of IBD. Several components of the diet (such as sugar, fat, fibre, fruit and vegetable, protein, fast food, preservatives etc.) were examined as possible causative agents for IBD. According to some researchers infant feeding (breast feeding) may also contribute to the development of IBD. Though the importance of environmental factors is evidenced by the increasing incidence in developed countries and in migrant population in recent decades, the aetiology of IBD remained unclear. There are many theories, but as yet no dietary approaches have been proved to reduce the risk of developing IBD. The role of nutrition in the management of IBD is better understood. The prevention and correction of malnutrition, the provision of macro- and micronutrients and vitamins and the promotion of optimal growth and development of children are key points of nutritional therapy. In active disease, the effective support of energy and nutrients is a very important part of the therapy. Natural and artificial nutrition or the combination of two can be choosen for supporting therapy of IBD. The author summarises the aetiological and therapeutic role of nutrition in IBD.

Item Type: Article
Additional Information: Együttműködési megállapodás alapján archiválva
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Violetta Baliga
Date Deposited: 17 Aug 2018 08:43
Last Modified: 17 Aug 2018 08:43
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/77212

Actions (login required)

Edit Item Edit Item