REAL

Talajtényezők hatásának kvantifikálása a csírázásra és kelésre = Quantification of soil factors affecting germination and emergence

Máthéné dr. Gáspár, Gabriella and Kovács, Géza János and Oldal, Bálint (2007) Talajtényezők hatásának kvantifikálása a csírázásra és kelésre = Quantification of soil factors affecting germination and emergence. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
42778_ZJ1.pdf

Download (119kB)

Abstract

A csírázás és kelés, a növény egyedi életének kezdete, döntően meghatározza a produkcióra képes növények számát és az asszimiláció idejét. A kutatás célja a legfontosabb talajtulajdonságok (hőmérséklet, víztartalom, a nehézfémszennyezés, a pH-érték, a talajművelési mód stb.) kelésre gyakorolt hatásának vizsgálata, kvantifikálása és a szimulációs modellekhez illeszkedő algoritmusok kifejlesztése volt. Laboratóriumi és szabadföldi kísérletekkel a kukorica és a repce kelését jellemeztük különböző talajokban, meghatároztuk a talajjellemzők kritikus értékeit, s a keléssel való összefüggésüket. A produkciós modellekben a tőszám a becslés alapja. A jól ismert produkciós modellek, csak a kelés idejét becslik, a kikelt növények száma input paraméter. Kutatásunk végső célja e fontos bemenő adat becsülhetősége volt. A modellben a talajfeltételek jellemzésére elkülönítettünk a hő-, víz- és ún talajtényezőt. A hő- és víztényező egyszerű faktorok, míg a talajtényező összetett, értéke függ a művelési módtól, és annak idejétől, a vetésmélységtől, a só és nehézfém koncentrációtól, valamint a pH-értéktől. A becsült eredmények a talajtényező fontosságát igazolják, elsősorban szélsőséges feltételelek esetén. Eredményeink közvetlenül hasznosíthatók a tőszám becslésére, tehát a produkciós modellekben a jelenlegi input kiváltására. Az eredmények felhasználhatók a pontmodellek területi kiterjesztésének megalapozásánál, a környezeti monitoringnál vagy a precíziós gazdálkodásnál. | Emergence represents the point in time when seedling photosynthetic autotrophism begins and determines the maximum number of plants and the duration of the time of plant assimilation. Our object is determination of main soil factors, quantification of influence of these factors, development of algorithm for simulation models. Germination and emergence of two crops, maize and rape were charachterised in the different soil types with laboratory experiments and with measuring on the fields. It was determined critical value of soil temperature, moisture content, heavy metal concentration, pH value, soil crust and cultivation method. The well-known production models determine the length of emergence, but they require plant density as an input parameter. Plant density is a critical input data that is used for the calculation of crop yield in the models. The aim of present work was to substitute plant number as a model input parameter with an estimation to gain a real number of emerged plants. To characterize soil conditions three factors were used in the model: "temperature", "water" and "soil" factors. Estimated results demonstrate high priority of "soil factor", when soil conditions are extreme. Determination of number of emerged plant and the time of emergence make possible to develop area models based on point models. This model is a means for precisions agriculture and for environmental monitoring.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Talajtan
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 08 May 2009 11:00
Last Modified: 30 Nov 2010 21:24
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/789

Actions (login required)

Edit Item Edit Item