Fritz, Péter and Mészáros, Nikoletta and Ignits, Dóra and Katona, Sára (2017) A fehérjék táplálkozás-élettani hatása, szerepük a sporttáplálkozásban = The nutritional and physiological effect of proteins, their influences on sports nutrition. recreation, 7 (3). pp. 10-12. ISSN 2064-4981
|
Text
2017 7-3 sportt.pdf Download (2MB) | Preview |
Abstract
A fehérjék hosszú láncú aminosavakból felépülő makromolekulák. A humán genetikai állomány 20-féle aminosavat kódol, azonban szervezetünkben megtalálhatók további speciális aminosavak is. A WHO szerinti javasolt fehérjebevitel 19 év feletti, átlagos aktivitású személyek számára 0,8 g/ttkg/nap. Ennél magasabb, átlagosan 1,2 – 2 g/ttkg napi fehérjebevitel hozzájárul az izommunka során keletkezett mikrosérülések javításához; izom hypertrophiájához; izmok, inak, ínszalagok, csontok terheléshez való adaptálásához; nitrogénegyensúly létrehozásához. Sporttáplálkozási szempontból a mennyiségi tényezőkön túl többek között célszerű figyelembe venni az időzítést is. Ugyanis a testedzést követő két órán belül elfogyasztott magas biológiai értékű fehérje, valamint az elalvás előtti kazein is elősegíti az izomfehérje-szintézist. Különbséget kell tennünk sportáganként, ha fehérjebeviteli ajánlásról beszélünk. Állóképességi sportolóknak napi 1,2 – 1,4 g/ttkg javasolt; erő- és rezisztenciaedzést végző sportolóknál 1,6 – 1,7 g/ttkg szükséges. Zsírtömegből való fogyást nagy százalékkal rezisztencia típusú edzést végző, szigorú energiamegszorítás melletti kétszeres napi fehérjebeviteli mennyiség mellett tapasztaltak.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | fehérje, funkció, szükséglet, sport, táplálkozás |
Subjects: | Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia > QH3011 Biochemistry / biokémia |
Depositing User: | Dr. Zoltán Szatmári |
Date Deposited: | 13 Aug 2018 13:32 |
Last Modified: | 22 Mar 2019 07:32 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/82667 |
Actions (login required)
Edit Item |