REAL

A gabona levéltetvek hatása a búza sütőipari minőségére = Effect of cereal aphids on the baking quality of wheat flour

Basky, Zsuzsa and Fónagy, Adrien and Rakszegi, Mariann (2007) A gabona levéltetvek hatása a búza sütőipari minőségére = Effect of cereal aphids on the baking quality of wheat flour. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
43041_ZJ1.pdf

Download (194Kb)

Abstract

Szárbaindulás kezdetén történt drótkeretre feszített vektorháló anyaggal a 10-12 hajtást tartalmazó búzacsomók izolálása. Az izolátorok kihelyezését követően Diuraphis noxia, Rhopalosiphum padi, Sitobion avenae 5-5 szárnyatlan imágó egyedével történt a növények mesterséges levéltetű fertőzése. A puhaszemű Mv 17 fajta kalászhossza, kalászonkénti szemszáma, kalászonkénti szemtömege és a szemek átlagos tömege szignifikánsan csökkent kalászos hajtásonként 2-3 S. avenae táplálkozása következtében. A búzaliszt SE HPLC-vel meghatározott gliadin, glutenin és összes fehérje tartalma szignifikánsan nőtt a levéltetvek kártétele következtében. A gliadin és glutenin tartalom eltérő növekedése szignifikáns gliadin/glutenin arány csökkenést eredményezett, mely a sütőipari minőség egyik legfontosabb mutatója. A keményszemű Mv Magvas és Mv Magdaléna búza fajták kalászhossza és kalászonkénti szemszáma az utolsó év kivételével nem változott a levéltetű fertőzés hatására. A nagy egyedszámú D. noxia szignifikáns kalászonkénti szemtömeg és átlagos szemtömeg csökkenést eredményezett mindkét fajtán. A jóval kisebb egyedszámú S. avenae táplálkozása ugyanezt eredményezte. A keményszemű búza fajták gliadin, glutenin és összes fehérje tartalma szignifikánsan nőtt a levéltetvek táplálkozása következtében, de a gliadin/glutenin arány nem csökkent. A két keményszemű fajta gliadin, glutenin és összes fehérje tartalma valamint gliadin/glutenin aránya szignifikánsan különbözött. | Wheat plants (T. aestivum L; soft cultivar Mv 17; hard cultvs. Mv Magdaléna, Mv Magvas) were caged at the beginning of stem elongation (providing various isolation levels) and later artificially infected with respective aphid species (indigenous sp. M. dirhodum, S. avenae, R. padi; invasive sp. D. noxia). During development aphid number assessment was performed to correlate quantitative and qualitative results. Flours from grains of infected plants were analyzed for gluten proteins(glutenins, gliadins governing bread-making quality), albumins+globulins content by SE-HPLC. In Mv 17 cultv. both the glutenin and gliadin content was significantly higher in the seeds harvested from aphid infected plants. The gliadin/glutenin ratio was significantly lower in wheat flour prepared from infected plants than in from uninfected control. The most remarkable decrease in gliadin/glutenin ratio was caused by M. dirhodum, D. noxia, S. avenae infection followed by R. padi at high-abundance and low-abundance, respectively. Quality parameters of flour from hard kernel types are different. Feeding does not induce significant reduction in the gliadin, total protein content and gliadin/glutenin ratio. The glutenin content of cultv. Mv Magvas was significantly reduced by lower number of aphids, regardless of the species. Both quantitative and qualitative characters of the flours are significantly affected by plant sucking aphids in case of soft and less significantly in hard kernel cultvs.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Növényvédelem
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 08 May 2009 11:00
Last Modified: 30 Nov 2010 20:50
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/890

Actions (login required)

View Item View Item