REAL

Metanol tartalmú technológiai hulladékvizek kezelése

Tóth, András József and Mizsey, Péter (2013) Metanol tartalmú technológiai hulladékvizek kezelése. In: Kari Tudományos Konferencia Nyugat-magyarországi Egyetem, Erdőmérnöki Kar, 2013.12.10, Sopron.

[img]
Preview
Text
ConfEA_08_2013_Erdokonf_Sopron_program_full-paper_scan.pdf

Download (479kB) | Preview

Abstract

A munka egy gyógyszeriparban keletkező alacsony metanol tartalmú technológiai hulladékvíz organofil pervaporációval történő kezelését mutatja be. Pervaporáció esetén a komponenseknek a membrán aktív rétegében való oldhatósága és diffuzivitása határozza meg az elválasztást (oldódás- diffúziós modell). Organofil pervaporációval eltávolítható a kis mennyiségű illékony szerves anyag (Volatile Organic Compound, VOC) a vízből. A tanulmányban két különböző transzportmodell illeszkedését vizsgáltuk két membrántípussal (Sulzer PERVAP™ 4060 és 2211) végzett pervaporációs kísérletek alapján. A modelleket folyamat szimulációs szoftverbe programozva pervaporációs berendezést terveztünk. Az eredményeket összehasonlítottuk a desztillációval történő elválasztással is. A tervezéshez a ChemCAD és a Statistica programokat használtuk.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TD Environmental technology. Sanitary engineering / környezetvédelem, hulladékkezelés, egészségügyi mérnöki technika (ivóvízellátási és szennyvízkezelési technika)
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 10 May 2019 08:59
Last Modified: 31 Mar 2023 11:56
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/93256

Actions (login required)

Edit Item Edit Item