REAL

Környezeti szférák közötti anyagvándorlás modellezése = Development of a model for the material transport between spheres

Földiné dr. Polyák, Klára and Bodnár, Eszter (2007) Környezeti szférák közötti anyagvándorlás modellezése = Development of a model for the material transport between spheres. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
43220_ZJ1.pdf

Download (100kB)

Abstract

A kutatás során becsültük akörnyezetet szennyező vegyületek forrásait, ismereteket szerztünk a transzport és lebomlási folyamatokról, akkumlációs lehetőségekről, s egy meghatározott terület szennyezettségi állapotáról. A kiválasztott terület a balaton és környezete volt. A kidolgozott mintavételi rendszer alapján légköri aeroszol, csapadék, és üledék mintákat, ugyanazon helyeket növényi mintákat is gyüjtöttünk. Az aeroszol és üledék mintákat részecskeméret szerint választottuk szét. Az üledék mintákat nemcsak a felszíni 20 cm-es rétegből, hanem 0-70 cm-es mélységből 10 cm-ként is gyűjtöttük. A csapadék, aeroszol, növény, és üledék mintáknál vizsgáltuk a PAH vegyületek és fémionok összes koncentrációjának alakulását. A felmérések eredményeit összehasonlítottuk a korábbi adatokkal, s megállapíthattuk, hogy a fémionok koncentrációja az üledékben megfelel a háttéértékeknek, vagyis a nedves és száraz ülepedéssel, a befolyókkal nem kerül be szennyeződés a tóba. A nagyon kis mennyiségő szennyező anyagok biológiai hozzáférhetőségét műveletileg deffiniált speciációs analizissal vizsgáltuk és megállapíthattuk, hogy a természetes anyagok (üledékek) áltálaban a környezeti szempontból stabilis frakcióban tartalmazzák a fémionokat. Az aeroszol részekben pedig aszerint változik a mobilitásuk, hogy aeroszol részecskék főbb tömegét mi teszi ki. | The aim of research was to investiagte the relation of differents pollutants with the environment. In the aerosol samples, precipitates and sediments was investigated the concentration of PAH, the metal content. In aerosol samples was determined the dry and wet-deposition, for PAH and metal; from the collected aerosol by Berner impactor measured the velocity of deposition for different components. In sedimets samples detemined the distribution of metal content by different deep, by different size and by different places in th Lake Balaton.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Analitikai Kémia
Subjects: Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia > QD01 Analytical chemistry / analitikai kémia
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 08 May 2009 11:00
Last Modified: 30 Nov 2010 20:21
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/979

Actions (login required)

Edit Item Edit Item