REAL

Fotoreaktív nanorészecskék hatása vörösborszőlő-fajták levelének polifenol összetételére és tápelemtartalmára

Bouderias, Sakina and Teszlák, Péter and Bognár, Balázs and Csepregi, Kristóf and Hideg, Éva and Jakab, Gábor and Kőrösi, László Tamás (2019) Fotoreaktív nanorészecskék hatása vörösborszőlő-fajták levelének polifenol összetételére és tápelemtartalmára. KERTGAZDASÁG, 51 (3). pp. 31-42. ISSN 1419-2713

[img]
Preview
Text
31-42_Bouderias.pdf

Download (950kB) | Preview

Abstract

A különleges tulajdonságokkal rendelkező nanoszerkezetű anyagok hasznosítása az iparban, a mezőgazdaságban és gyógyászatban egyaránt folyamatosan növekszik. A fotoreaktív titán-dioxid (TiO2) nanorészecskék sajátsága, hogy UV-fény hatására reaktív oxigén származékokat (ROS generálnak, melyek jelentős antimikrobiális hatással bírnak, így a növényre kijuttatva potenciális növényvédőszerként funkcionálhatnak. A növényekben keletkező ROS a növények élettani folyamatainak szabályozásában is részt vesznek, ezért a mesterségesen, TiO2 nanorészecskék segítségével keltett ROS a célzott antimikrobiális aktivitás mellett a levelek metabolizmusára is hatással lehet. Ez a hatás lehet negatív, mivel a ROS nagy mennyiségben sejtkárosító, de lehet pozitív is, a természetes úton keletkező ROS hatásához hasonlóan a stresszvédő utakat aktiváló. Habár a TiO2, mint alternatív növényvédőszer a gyakorlatban nagy érdeklődésre tarthat számot, ftotoxicitásáról még csak nagyon kevés információ áll rendelkezésünkre. Ebben a munkában azt tanulmányoztuk, hogy a levelek felszínére juttatott és ott napsugárzásnak kitett TiO 2 nanorészecskék miként befolyásolják a szőlőlevelek teljes fenolos tartalmát(antioxidáns kapacitását) és polifenol proflját. Ezek a paraméterek érzékenyen jelzik a növény oxidatív stresszre adott válaszreakcióit.Nyomon követtük továbbá a levelek makro- és mikroelem összetételének változását is. Szabadföldi kísérletben öt vörösborszőlő-fajtát (Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Kékfrankos és Kadarka) vizsgáltunk. Nagyhatékonyságú folyadékkromatográfás mérésekkel kimutattuk, hogy szőlőfajtától függően a levelek kaftársav és flavonol-glikozid tartalma a kezelést követően szignifkánsan emelkedett. A levelek teljes fenolos tartalmának növekedése szintén szignifkáns volt. Mindemellett ICP-AES méréseink azt mutatták, hogy TiO2 nanorészecskék a levelek főbb makro- és mikroelemeinek (Ca, Mg, K, B és Mn) koncentrációját ugyancsak növelték.

Item Type: Article
Subjects: Q Science / természettudomány > QK Botany / növénytan > QK10 Plant physiology / növényélettan
Depositing User: Dr. László Tamás Kőrösi
Date Deposited: 24 Sep 2019 13:39
Last Modified: 24 Sep 2019 13:39
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/100623

Actions (login required)

Edit Item Edit Item