Bán, Orsolya and Lisziewicz, Julianna and Nyúl, Dóra and Peták, István and Torday, Attila and Baffy, György and Schwab, Richárd (2019) A bélmikrobiom szerepe az alkoholos és nem alkoholos zsírmáj kialakulásában, progressziójában. Central European Journal of Gastroenterology and Hepatology, 5 (3). pp. 129-134. ISSN 2415-9107
|
Text
Gastro_2019_3_Bán.pdf Download (1MB) | Preview |
Abstract
A nem alkoholos zsírmáj járványszerű terjedése nem független az elhízás és metabolikus betegségek elmúlt évtizedekben tapasztalt szomorú térhódításától a fejlett világban. A mikrobiomkutatás új távlatokat nyitott a patomechanizmus megértésében és a progresszióval fenyegető formák felismerésében. Ebben kulcsszerepet játszik a bélflóra összetételének és funkciójának változásával járó gyulladás és az intesztinális barrier sérülése, amelyek célzott helyreállítása hozzájárulhat a betegség sikeres kezeléséhez és a progresszió megelőzéséhez. Érdekes módon, hasonló mechanizmusok vezérlik az alkoholos májkárosodás patogenezisét és a két betegségspektrum a korábbi elképzelésekkel ellentétben egy kontinuumot alkot. A betegség tünetei helyett a gondozási gyakorlat célja tehát az oki tényezők korrekciója: mindennek egyik fő eleme a célzott táplálásterápia, amelyben a fizikai aktivitás és egyéb életmódtényezőkön túl specifikus probiotikumok használata is szerepet kaphat. További klinikai vizsgálatok szükségesek a rutin klinikai gyakorlat számára pontos irányelvek meghatározásához.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | mikrobiom, NAFLD, nem-alkoholos-zsirmáj, bél-barrier, endotoxin, transzlokáció, táplálásterápia, probiotikumok |
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > RC Internal medicine / belgyógyászat R Medicine / orvostudomány > RD Surgery / sebészet |
Depositing User: | Gabriella Szántó-Kovács |
Date Deposited: | 30 Mar 2020 15:03 |
Last Modified: | 30 Mar 2020 15:03 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/107025 |
Actions (login required)
Edit Item |