REAL

Fenntarthatóság és sporttáplálkozás = Sustainability and sport nutrition

Fritz, Péter and Kiss, Anna and Pfeiffer, Laura (2020) Fenntarthatóság és sporttáplálkozás = Sustainability and sport nutrition. recreation, 10 (1). pp. 10-13. ISSN 2064-4981

[img]
Preview
Text
2020.10.1.1 - Fenntarthatóság és sporttáplálkozás.pdf

Download (782kB) | Preview

Abstract

A mezőgazdaság és az élelmiszer-fogyasztás nagyban hozzájárul a környezetterheléshez, a környezetre gyakorolt legnagyobb hatást a hústermelés jelenti, amely magába foglalja az üvegházhatású gázok kibocsátását, a talaj és a víz felhasználását. Egyre több ország dolgoz ki hivatalos, élelmiszer-alapú táplálkozási ajánlásokat, amelyekbe a fenntarthatóságotis belefoglalják (például Németország és Svédország), azonban a sportolóknak szánt táplálkozási ajánlásokba a fenntarthatóság még nem került be. A sportolók étrendjének minőségét a fenntarthatóság szempontjából az állati eredetű termékek fogyasztása, a fehérjebeviteli ajánlások összehasonlítása, valamint az étrendi változatosság alapján vizsgálják. A nemzetközi szakirodalom egységes álláspontja szerint a sportolók egészségműveltségének növelése szükséges, amely magában foglalja a táplálkozási tudást, az egészségfejlesztést és a fenntartható fejlődést. Fontos, hogy a sportolók és az őket támogató szakemberek megismerjék a helyes élelmiszer-választás, az egészség és a fenntarthatóság közötti kapcsolatot.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: fenntarthatóság, fehérjebevitel, táplálkozásműveltség
Subjects: R Medicine / orvostudomány > RZ Other systems of medicine / orvostudomány egyéb területei
Depositing User: Dr. Zoltán Szatmári
Date Deposited: 10 Mar 2020 10:16
Last Modified: 10 Mar 2020 10:16
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/107050

Actions (login required)

Edit Item Edit Item