Fritz, Péter and Kiss, Anna and Pfeiffer, Laura (2020) Fenntarthatóság és sporttáplálkozás = Sustainability and sport nutrition. recreation, 10 (1). pp. 10-13. ISSN 2064-4981
|
Text
2020.10.1.1 - Fenntarthatóság és sporttáplálkozás.pdf Download (782kB) | Preview |
Abstract
A mezőgazdaság és az élelmiszer-fogyasztás nagyban hozzájárul a környezetterheléshez, a környezetre gyakorolt legnagyobb hatást a hústermelés jelenti, amely magába foglalja az üvegházhatású gázok kibocsátását, a talaj és a víz felhasználását. Egyre több ország dolgoz ki hivatalos, élelmiszer-alapú táplálkozási ajánlásokat, amelyekbe a fenntarthatóságotis belefoglalják (például Németország és Svédország), azonban a sportolóknak szánt táplálkozási ajánlásokba a fenntarthatóság még nem került be. A sportolók étrendjének minőségét a fenntarthatóság szempontjából az állati eredetű termékek fogyasztása, a fehérjebeviteli ajánlások összehasonlítása, valamint az étrendi változatosság alapján vizsgálják. A nemzetközi szakirodalom egységes álláspontja szerint a sportolók egészségműveltségének növelése szükséges, amely magában foglalja a táplálkozási tudást, az egészségfejlesztést és a fenntartható fejlődést. Fontos, hogy a sportolók és az őket támogató szakemberek megismerjék a helyes élelmiszer-választás, az egészség és a fenntarthatóság közötti kapcsolatot.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | fenntarthatóság, fehérjebevitel, táplálkozásműveltség |
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > RZ Other systems of medicine / orvostudomány egyéb területei |
Depositing User: | Dr. Zoltán Szatmári |
Date Deposited: | 10 Mar 2020 10:16 |
Last Modified: | 10 Mar 2020 10:16 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/107050 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |