Kása, Ilona and Molnár, Sándor and Horel, Ágota (2016) A hőmérséklet és a bioszén típusának, valamint mennyiségének hatása a talaj nettó nitrifikációjára. Agrokémia és Talajtan, 65 (2). pp. 297-311. ISSN 0002-1873
|
Text
0088.2016.65.2.8.pdf Download (373kB) | Preview |
Abstract
A vizsgálat célja különböző bioszeneknek a talaj nitrifikációs folyamataira gyakorolt hatásának tanulmányozása volt. Kísérleteink során eltérő mennyiségű és típusú bioszénnel kevert talajt különböző hőmérsékleten vizsgáltunk. Az eredményeink alapján a legnagyobb különbségeket a nitrifikációs potenciálban a hőmérséklet eredményezte. Az alacsony hőmérséklet gátolta vagy nagymértékben lelassította a nitrifikációs folyamatokat. 20 °C valamint 30 °C hőmérsékleten a nitrát képződés hasonlóan alakult, kiemelve a nyári időszakban történő minimális bioszén hatást a nitrifikáló mikroorganizmusokra. így elmondható, hogy tavaszi időszakban a bioszén hatása a nitrifikáló baktériumokra a legkiemelkedőbb, 10 és 20 °C között. Magas hőmérséklet (30 °C) esetében a nettó nitrifikációs potenciál akár háromszorosára is megnőtt a 20 °C-os hőmérséklethez képest. Ugyanakkor elmondható, hogy a magas hőmérséklet negatívan befolyásolta a talajban lévő mikrobiális közösséget, kiemelkedően a CT bioszén esetében. A különbségeket a nitrifikációs értékekben a különböző bioszén típusoknál és mennyiségeknél egyaránt megfigyeltük. 2% bioszén talajhoz adásával szignifikáns különbségeket találtunk a kontroll kezeléshez képest, viszont a nagyobb mennyiségű bioszén hozzáadás hatása már nem volt szignifikáns egymáshoz viszonyítva. A bioszén típusok közül a PY típusú bioszén eltérő mennyiségei mutatták a legkisebb változást a nitrát képződésben. Munkánkat az OTKA PD-116157 kutatási projekt támogatta a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj mellett. Külön köszönet Mózes Mariann, Bányász Ágnes és Dencső Márton részére az anyag előkészítésében és laboratóriumi vizsgálatokban nyújtott segítségükért. | The aim of the study was to investigate the effects of different types and concentrations of biochar on soil net nitrification values, measured at different temperatures. Three biochar types (CT, SE and PY) made from different types of vegetation using diverse technologies were studied at various temperatures. Four treatments (0, 2, 5 and 15% w/w%), prepared in triplicate from freshly tilled agricultural soil, were applied at three temperatures (10, 20 and 30ºC), which represented the average temperatures during the growing season until harvest. The study showed that temperature, biochar type and concentration all had a significant impact on the net nitrification values. The largest differences in nitrate production were observed at low temperatures, where the nitrification process was relatively slow or even inhibited. The nitrification values at 20 and 30ºC were not significantly different, indicating that biochar mainly influenced soil microorganisms during spring and the crop growing period, when the temperature rises. Although in some cases the net nitrification values at 30ºC were as much as three times higher than at lower temperatures, this temperature also exerted a negative effect on nitrate production, e.g. in the case of CT biochar. It was found that even a small amount (2%) of biochar resulted in significantly different net nitrification values compared to the control treatments; however, these differences diminished at higher concentrations. Among the biochar types, PY showed the least changes in potential net nitrification values at different concentrations and temperatures.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában > S590 Soill / Talajtan |
Depositing User: | Ágnes Sallai |
Date Deposited: | 19 Mar 2020 08:28 |
Last Modified: | 19 Mar 2020 08:28 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/107318 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |