REAL

Alternatív iskola, alternatív étkezés - vegetáriánus és vegán ételsorok tápanyag vizsgálata Pest megyében

Bényi, Mária and Majzik, Bencéné (2019) Alternatív iskola, alternatív étkezés - vegetáriánus és vegán ételsorok tápanyag vizsgálata Pest megyében. Egészségtudomány, 63 (3-4). pp. 32-40. ISSN 0013-2268

[img]
Preview
Text
EgTud.2019.3-4.32.pdf - Published Version

Download (495kB) | Preview

Abstract

A közétkezetésre vonatkozó jogszabály 2014 óta hatályos. Az alternatív nevelési oktatási intézményekben először 2018-ban végeztünk vizsgálatokat azzal kapcsolatban, hogy az ott szolgáltatott étkezés mennyiben felel meg a jogszabályi – a gyermekek élettani szükségleteit tartalmazó – előírásoknak. Egy vegetáriánus és vegán étrend étlapja és 2 hetes anyagkiszabata alapján végzett vizsgálatok eredményeit mutatjuk be. A tapasztalat alapján mindkettő alultervezett volt energiatartalmát tekintve, 30-40%-os hiány mutatkozott fehérjéből és szénhidrátból, a zsír abszolút értéke megfelelő volt. Kevés volt a kalcium, vas, cink magnézium, a B1, B2, B12 vitamin, a vegán étrendben az A-vitamin is. Kedvezőnek mondható – a sok zöldség és gyümölcs miatt – a rosttartalom, és a C, B6, E- vitamin mennyiség, valamint a só tartalom a kívánatos határon belül maradt. A felmérés az ebédek vizsgálatára terjedt ki, melyek arányosan az egész napra eső tápanyag 35%-ára vonatkozó előírásokat nem elégítették ki, bár a vegetáriánus étrendbe beilleszthető élelmiszerek teljes értékű ételek készítését teszik lehetővé. The law on public catering has been in force since 2014. In 2018, for the first time, we conducted a research in alternative education institutions with the question to what extent the meals - served in the school - meet the legal requirements regarding the physiological needs of children. We present the results of a survey based on measuring a 2-week vegetarian and vegan menu focusing on its nutritional value. The results showed that both types of diets were underplanned in terms of their energy content, with protein and carbohydrate deficiencies of 30-40% and only the absolute fat content was sufficient. The amount of calcium, iron, zinc magnesium, vitamins B1, B2, B12, and vitamin A was low in the vegan diet. Due to the high content of vegetables and fruits the fiber content and vitamin C, B6, vitamin E, as well as salt content remained within the desirable limits. The survey included a study of lunches, which, proportionally, did not meet the requirements of 35% of the nutrient intake throughout the day, although foods that can be incorporated into a vegetarian diet make possible to prepare a complete meal.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: vegetáriánus, vegán, diéta, közétkeztetés, alultápláltság vegetarian, vegan, diet, public catering, malnutrition
Subjects: R Medicine / orvostudomány > RA Public aspects of medicine / orvostudomány társadalmi szerepe > RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine / közegészségügy, higiénia, betegség-megelőzés
Depositing User: Katalin Szőke
Date Deposited: 04 May 2020 09:46
Last Modified: 19 Jun 2020 13:02
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/108489

Actions (login required)

Edit Item Edit Item