REAL

Az élelmiszercímke szerepe a bébiétel-vásárlási szokásokban

Lipták, Katalin and Hajdú, Noémi (2020) Az élelmiszercímke szerepe a bébiétel-vásárlási szokásokban. Statisztikai Szemle, 98 (5). pp. 443-466. ISSN 0039-0690

[img]
Preview
Text
2020_05_443.pdf

Download (543kB) | Preview

Abstract

Az egészségtudatos életmód iránti igény folyamatos növekedése miatt a fogyasztók egyre tudatosabbá válnak a termék- és ezen belül az élelmiszer-választás terén, melyet a különböző ételallergiák és -intoleranciák is erősítenek. Fontos, hogy az alapanyagok megbízható forrásból származzanak, és a termékek összetételét tartalmazó címke információtartalma releváns legyen. A fogyasztói preferenciákat a napi beviteli referenciaértékek, a termék- és allergénanyagösszetevők, az átlagos tápérték, a gyártó, valamint a lejárati dátum befolyásolják. A csecsemők és kisgyermekek hozzátáplálása esetén kifejezetten fontos, hogy mit tartalmaz az adott termék. A tanulmány célja ezért a Magyarországon kapható üveges (kész) bébiételeken szereplő címkék információtartalmának vizsgálata egy kérdőíves felmérés és egy fókuszcsoportos interjú segítségével, illetve annak összehasonlítása, hogy van-e területi különbség az anyák fogyasztói magatartása és a vásárlási tendenciák között.

Item Type: Article
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HA Statistics / statisztika
Depositing User: Zsanett Kun
Date Deposited: 19 May 2020 14:57
Last Modified: 19 May 2020 14:57
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/108926

Actions (login required)

Edit Item Edit Item