REAL

Az Akadémiai Könyvtár (Kolozsvár) és a Bethlen Gábor Dokumentációs Könyvtár (Nagyenyed) cédulakorpuszai

Tóth, Zsombor and Csata, Adél and Gordán, Edina and Maróthy, Szilvia (2020) Az Akadémiai Könyvtár (Kolozsvár) és a Bethlen Gábor Dokumentációs Könyvtár (Nagyenyed) cédulakorpuszai. Other. UNSPECIFIED. (Unpublished)

[img] Text (Feldolgozott cédulakatalógus, JotForm CSV export. UTF-8)
Cédula2020-05-18_08_58_37.csv - Supplemental Material
Restricted to Repository staff only until 1 January 2030.

Download (1MB) | Request a copy
[img] Text (Feldolgozott cédulakatalógus, JotForm XLSX export. UTF-8)
Cédula2020-05-18_08_59_35.xlsx - Supplemental Material
Restricted to Repository staff only until 1 January 2030.

Download (583kB) | Request a copy
[img] Text (Feldolgozott cédulakatalógus, Google Sheet CSV export. Ez tartalmazza a JotForm egyedi adatokat is: beküldés dátuma, beküldő IP címe, beküldés JotForm ID-je és linkje. UTF-8)
Cedula8.csv - Supplemental Material
Restricted to Repository staff only until 1 January 2030.

Download (1MB) | Request a copy
[img] Text (Feldolgozott cédulakatalógus, Google Sheet XLSX export. Ez tartalmazza a JotForm egyedi adatokat is: beküldés dátuma, beküldő IP címe, beküldés JotForm ID-je és linkje. UTF-8)
Cedula8.xlsx - Supplemental Material
Restricted to Repository staff only until 1 January 2030.

Download (617kB) | Request a copy
[img] Text (Az adatrögzítés során használt JotForm űrlap PDF formátumú exportja. Ez tartalmazza az adatmezőket és azok leírását. UTF-8)
JotForm_urlap1.pdf - Additional Metadata
Restricted to Repository staff only until 1 January 2030.

Download (178kB) | Request a copy

Abstract

Az Akadémiai Könyvtár (Kolozsvár) cédulakorpuszában leírt kéziratok az Erdélyi Múzeum Egyesület levéltárából és kézirattárából származnak, ezek gondozását és rendezését kezdetben magyar szakemberek látták el, ők készítették azt a kézzel írt cédulakorpuszt, amelyet befotózott és feldolgozott az MTA BTK Lendület Hosszú reformáció Kelet–Európában (1500–1800) Kutatócsoport. Lásd: Jakó Klára, Egyetemi és Akadémiai Könyvtár, Kolozsvár, in Aetas 3. sz. (1993): 207-211. A Bethlen Gábor Dokumentációs Könyvtár (Nagyenyed) cédulakorpuszában leírt kéziratos anyag az egykori Nagyenyedi Református Kollégium anyaga, a könyvtár történetéhez lásd: Gordán Edina, Gondolatok egy könyvtárról. A Bethlen Gábor Dokumentációs Könyvtár története, in A nagyenyedi főnixmadár, Nagyegyed, 2016, 65-76. Ezek a cédulakatalógusok, most is használatban vannak, a kutatók ezt kapják meg, ha a kéziratokat akarják helyben olvasni, kiadásuk, digitális verziójuk eddig nem volt. Nincs külön jelzet hozzájuk, a szabad polcon elérhetőek mindenki számára. Kutatócsoportunk e két cédulakorpuszt JotForm űrlap segítségével dolgozta fel strukturált adatsorokként. A feltöltött dokumentumok ezen adatsorokat és a JotForm űrlapot tartalmazzák.

Item Type: Monograph (Other)
Additional Information: A projekt leírása: http://real.mtak.hu/id/eprint/109989
Uncontrolled Keywords: kéziratos nyilvánosság, kézirat-disszemináció, variancia, másolói profil, reduplikáció, kéziratpiac, másolói hálózat, írásgyakorlat
Subjects: P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PN Literature (General) / irodalom általában
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PN Literature (General) / irodalom általában > PN0441 Literary History / irodalomtörténet
Depositing User: Dr. Habil. Zsombor Tóth
Date Deposited: 15 Jul 2020 08:19
Last Modified: 15 Jul 2020 08:19
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/109456

Actions (login required)

Edit Item Edit Item