Baglyas, Ferenc and Pölös, Endre (2016) Fajtaspecifikus borászati technológia alkalmazása a cserszegi fűszeres szőlőfajtán = Specific wine making technology in cserszegi fűszeres grape variety. GRADUS, 3 (1). 202-207.. ISSN 2064-8014
|
Text
2016_1_AGR_002_Baglyas.pdf Download (539kB) | Preview |
Abstract
A borászati technológia két osztályba sorolható, a hagyományos oxidatívra és reduktívra. A reduktív úton készített borok frissek, üdék, gyümölcsösek, a szőlő eredeti íz és zamatanyagai jelennek meg benne. Az ilyen un. buké fehérborokat a fogyasztók nagyon kedvelik. Bukéborokat illatos, zamatos, fűszeres fajtákból lehet készíteni Oda kel! figyelni az oxigén távoltartására — zárt fejtés, kénezés, edény teletöltése. A primer aromaanyagokat hűtött erjesztéssel lehet megőrizni. A Cserszegi fűszeres fajta az utóbbi években nagyon felfutott. Ma mára Magyarországon termesztett szőlőfajták között a harmadik helyet foglalja el. Népszerűségét kiváló fagytűrő képességének, magas cukortartalmának, illat és zamatanyagainak köszönheti. A fajta borában jellegzetes kesernyés fenolanyagok jelennek meg, melyek a bor élvezeti értékét csökkentik. Ezek cefreáztatáskor oldódnak a mustba. Szinléből fehérjetartalmú derítéssel és mustülepítéssel ezek a fenolanyagok kisebb mennyiségben jelenik meg.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | polifenolok, musttisztítás, mustderítés, érzékszervi bírálat |
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés |
Depositing User: | Zoltán Subecz |
Date Deposited: | 24 Jun 2020 15:32 |
Last Modified: | 24 Jun 2020 15:32 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/110302 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |