REAL

Specifikus borászati technológia alkalmazása a ‘cserszegi fűszeres’ szőlőfajtán = Specific wine making technology of ‘cserszegi fűszeres’ grape variety

Baglyas, Ferenc and Pölös, Endre (2015) Specifikus borászati technológia alkalmazása a ‘cserszegi fűszeres’ szőlőfajtán = Specific wine making technology of ‘cserszegi fűszeres’ grape variety. GRADUS, 2 (2). pp. 225-230. ISSN 2064-8014

[img] Text
2015_2_AGR_001_Baglyas.pdf

Download (142kB)

Abstract

A borászati technológia két osztályba sorolható, a hagyományos oxidatívra és a reduktívra. A reduktív úton készített borok frissek, üdék, gyümölcsösek, a szőlő eredeti íz és zamatanyagai jelennek meg benne. Az ilyen ún. buké fehérborokat a fogyasztók nagyon kedvelik. Bukéborokat illatos, zamatos, fűszeres fajtákból lehet készíteni. Oda kell figyelni az oxigén távoltartására – zárt fejtés, kénezés, edény teletöltése. A primer aromaanyagokat hűtött erjesztéssel lehet megőrizni. A ‘Cserszegi fűszeres’ fajta az utóbbi években nagyon felfutott. Ma már a Magyarországon termesztett szőlőfajták között a harmadik helyet foglalja el. Népszerűségét kiváló fagytűrő képességének, magas cukortartalmának, illat és zamatanyagainak köszönheti. A fajta borában jellegzetes kesernyés fenolanyagok jelennek meg, melyek a bor élvezeti értékét csökkentik. Ezek cefreáztatáskor oldódnak a mustba. Szinléből fehérjetartalmú derítéssel és mustülepítéssel ezek a fenolanyagok kisebb mennyiségben jelennek meg.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: polifenolok, musttisztítás, mustderítés, érzékszervi bírálat
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés
Depositing User: Zoltán Subecz
Date Deposited: 29 Jun 2020 09:05
Last Modified: 29 Jun 2020 09:05
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/110659

Actions (login required)

Edit Item Edit Item