REAL

Malmi melléktermék toxintartalmának vizsgálata

Kecskésné Nagy, Eleonóra and Korzenszky, Péter and Sembery, Péter (2015) Malmi melléktermék toxintartalmának vizsgálata. GRADUS, 1 (1). pp. 269-275. ISSN 2064-8014

[img]
Preview
Text
2015_2_AGR_009_Kecskesne.pdf

Download (653kB) | Preview

Abstract

Az elmúlt években előforduló kedvező évjárathatásnak köszönhetően az étkezési búza fuzárium szennyezettsége és ennek következtében a magas DON-toxin koncentrációja gyakran okozott gondot. A DON-toxin humán- és állategészségügyi szempontból komoly élelmiszerbiztonsági kockázati tényező. Fontos tehát, hogy a búza malmi feldolgozása során legyenek olyan módszerek, amelyekkel a toxinszint csökkenthető. Korábbi vizsgálatainkkal igazoltuk, hogy korszerű színválogató gép segítségével az étkezési búzatételeknek hatékonyan lecsökkenthető a DON-toxin tartalma. A kérdés az, hogy hogyan változik a folyamatban Párhuzamosan keletkező melléktermék mikotoxin tartalma, amit elsődlegesen állati takarmányként használnak fel. A szerzők az erre vonatkozó kísérleti adatok elemzését mutatják be. Az eredményekből látszik, hogy a melléktermék toxintartalma meghaladja a kiinduló búzatétel toxintartalmát.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Triticum durum DON-toxin élelmiszerbiztonság optikai válogatás élelmiszerlánc
Subjects: Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia > QH3011 Biochemistry / biokémia
S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
Depositing User: Zoltán Subecz
Date Deposited: 29 Jun 2020 09:46
Last Modified: 29 Jun 2020 09:46
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/110668

Actions (login required)

Edit Item Edit Item