Kecskésné Nagy, Eleonóra and Korzenszky, Péter and Sembery, Péter (2015) Malmi melléktermék toxintartalmának vizsgálata. GRADUS, 1 (1). pp. 269-275. ISSN 2064-8014
|
Text
2015_2_AGR_009_Kecskesne.pdf Download (653kB) | Preview |
Abstract
Az elmúlt években előforduló kedvező évjárathatásnak köszönhetően az étkezési búza fuzárium szennyezettsége és ennek következtében a magas DON-toxin koncentrációja gyakran okozott gondot. A DON-toxin humán- és állategészségügyi szempontból komoly élelmiszerbiztonsági kockázati tényező. Fontos tehát, hogy a búza malmi feldolgozása során legyenek olyan módszerek, amelyekkel a toxinszint csökkenthető. Korábbi vizsgálatainkkal igazoltuk, hogy korszerű színválogató gép segítségével az étkezési búzatételeknek hatékonyan lecsökkenthető a DON-toxin tartalma. A kérdés az, hogy hogyan változik a folyamatban Párhuzamosan keletkező melléktermék mikotoxin tartalma, amit elsődlegesen állati takarmányként használnak fel. A szerzők az erre vonatkozó kísérleti adatok elemzését mutatják be. Az eredményekből látszik, hogy a melléktermék toxintartalma meghaladja a kiinduló búzatétel toxintartalmát.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Triticum durum DON-toxin élelmiszerbiztonság optikai válogatás élelmiszerlánc |
Subjects: | Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia > QH3011 Biochemistry / biokémia S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában |
Depositing User: | Zoltán Subecz |
Date Deposited: | 29 Jun 2020 09:46 |
Last Modified: | 29 Jun 2020 09:46 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/110668 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |