Nagy, Eleonóra and Sembery, Péter (2015) A Triticum durum toxintartalmának csökkentése a malomipari folyamatban. GRADUS, 2 (1). pp. 185-190. ISSN 2064-8014
|
Text
2015_1_AGR_002_Kecskesne.pdf Download (613kB) | Preview |
Abstract
A termesztési tapasztalatok szerint a Triticum durum búzafajták a fuzárium fertőzésre érzékenyebbek, mint a Triticum aestivum fajtái. A szakirodalom a DON-toxin tartalom biztonságos szint alatt tartására szinte kizárólag a megelőzést tekinti megoldásnak. A feldolgozás folyamatában már nagyon nehéz, sok esetben lehetetlen korrigálni azokat az élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőket, amelyek a termesztés során kerültek a termékbe. A kísérletem célja annak a vizsgálata, hogy a megfelelő gyártási gyakorlattal és műszaki feltételekkel rendelkező malmi technológia alkalmazásával, igazolhatóan csökkenthető-e a durum búza DON-toxin tartalma, minimalizálva annak élelmiszerbiztonsági kockázatát. A mérési eredmények szerint a Sortex Z színválogató hatására a búza toxintartalma csökkenthető.
Item Type: | Article |
---|---|
Additional Information: | Első szerző: Kecskésné Nagy Eleonóra |
Uncontrolled Keywords: | mikotoxin, alapvető élelmiszer, élelmiszerbiztonság, gabona, szín szerinti válogatás, durum búza |
Subjects: | H Social Sciences / társadalomtudományok > HD Industries. Land use. Labor / ipar, földhasználat, munkaügy > HD1 Industries / ipar > HD13 Processing industry / feldolgozóipar S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában |
Depositing User: | Zoltán Subecz |
Date Deposited: | 30 Jun 2020 07:11 |
Last Modified: | 30 Jun 2020 07:11 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/110721 |
Actions (login required)
Edit Item |