Kecskésné Nagy, Eleonóra and Szalai, János (2014) A búza DON-toxin tartalom változásának elemzése intervallumbecsléssel = Analysis of the DON-toxin data in wheat with intervals estimate. GRADUS, 1 (2). pp. 68-73. ISSN 2064-8014
|
Text
2014_2_AGR_012_KECSKESNE.pdf Download (277kB) | Preview |
Abstract
Az élelmiszerlánc biztonságának az alapfeltétele az, hogy az elsődleges termékek megfeleljenek az élelmiszerbiztonsági követelményeknek. A feldolgozás folyamatában már nagyon nehéz, sok esetben lehetetlen korrigálni azokat az élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőket, amelyek a termesztés során kerültek a termékbe. Az étkezési- és a takarmánybúza esetén ilyen kockázatot jelent a Fusariotoxinok jelenléte. A szakirodalom a DON-toxintartalom biztonságos szint alatt tartására szinte kizárólag a megelőzést tekinti megoldásnak. A kísérletem célja annak a vizsgálata, hogy a megfelelő gyártási gyakorlattal és műszaki feltételekkel rendelkező malmi technológia alkalmazásával, igazolhatóan csökkenthető-e az étkezési búza DON-toxin tartalma, minimalizálva annak élelmiszerbiztonsági kockázatát. A mérési eredmények szerint a Sortex Z színválogató hatására a búza toxintartalma csökkenthető.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | mikotoxin, DON-toxin, élelmiszerbiztonság, technikai feltételek, kenyérgabona, élelmiszerlánc |
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TP Chemical technology / vegyipar, vegyészeti technológia |
Depositing User: | Zoltán Subecz |
Date Deposited: | 30 Jun 2020 13:31 |
Last Modified: | 30 Jun 2020 13:31 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/110817 |
Actions (login required)
Edit Item |