Baglyas, Ferenc (2014) Az Aletta és az Ottonel muskotály szőlőfajták termesztésének gazdaságossága egy alföldi szőlőtermesztő gazdaságban. GRADUS, 1 (2). pp. 257-261. ISSN 2064-8014
|
Text
2014_2_ECO_015_BAGLYAS.pdf Download (243kB) | Preview |
Abstract
A kedvezőtlen ökológiai viszonyokat leginkább a megfelelő szőlőfajta kiválasztásával tudjuk ellensúlyozni. A takarásos fejművelés kézimunka-igényessége miatt kiszorulóban van, helyét a magas művelésű ültetvények veszik át. A téli fagy miatt csak fagy- , és téltűrő fajták jöhetnek számításba. A Kunsági borvidéken a megtermelt borok 90%-a asztali minőségű. Az ilyen olcsó borok előállításához alacsony önköltséggel termeszthető fajta szükséges. A termesztésben régóta ismert Ottonel muskotályhoz egy 2009-ben minősített rezisztens szőlőfajtát, az Alettát hasonlítottam össze. Kiszámoltam az egyes termesztéstechnológiai műveletek költségét, a terméseredményből az önköltséget, majd a felvásárlási alapján a nyereséget. A számításokból kiderült, hogy bár az Ottonel muskotály szőlőfajta termeszthető az Alföldön, egy-egy nagyobb téli lehűlés komoly terméskiesést eredményez. Az Aletta fagytűrő képessége jobb, többet terem, kisebb költséggel termeszthető. A felvásárlási ára megegyezik az Ottonel muskotállyal, tehát érdemesebb inkább ezt a fajtát termeszteni. Ezt az állítást a fajta terjedése is alátámasztja. Termőterülete 2013-ra meghaladta az 13000 hektárt.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | termőhely, szőlő önköltség, fagytűrő képesség, jövedelmezőség |
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában |
Depositing User: | Zoltán Subecz |
Date Deposited: | 30 Jun 2020 13:56 |
Last Modified: | 30 Jun 2020 13:56 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/110849 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |