REAL

Cukor- és sav összetevők vizsgálata különböző szilvafajtákban = Analysis of Sugar and Acid Compounds in Different Plum Varieties

Kajtár-Czinege, Anikó and Kapcsándi, Viktória and Székelyhidi, Rita and Németh-Torkos, Anett and Lakatos, Erika (2020) Cukor- és sav összetevők vizsgálata különböző szilvafajtákban = Analysis of Sugar and Acid Compounds in Different Plum Varieties. GRADUS, 7 (2). pp. 53-58. ISSN 2064-8014

[img]
Preview
Text
2020_2_AGR_010_Kajtar-Czinege.pdf

Download (468kB) | Preview

Abstract

A szilva az egészséges étrend elengedhetetlen alkotóeleme lenne. Az emésztő-szervrendszer megbetegedésének megelőzésében fontos szerepet játszhatna, ha a korunk embere megbecsülné ezt a méltatlanul elhanyagolt gyümölcsöt. A jótékony hatását elsősorban a rost-tartalmának köszönheti, de fontos szerepet játszanak a cukrok és savak is. Cukrokban igen gazdag, összetett vizsgálatunknak egyik megfigyelési szempontja éppen a cukortartalom-változás illetve emellett a savtartalom változása, miként a friss gyümölcsből aszalvány vagy éppen lekvár készül. Cikkünkben bemutatásra kerülnek az egyes cukor-összetevők, melyek a szilva friss gyümölcsében találhatók. Valamint a belőle készült termékek cukortartalmára is kiterjedt a vizsgálatunk. A cukrok mellett a sav-összetevőket is mértük, mind a friss gyümölcsben, mind annak változását a termékekben. Ezek eredményeit kívánjuk bemutatni.

Item Type: Article
Additional Information: Ötödik szerző: Hanczné Lakatos Erika
Uncontrolled Keywords: szilva, beltartalmi értékek, cukorösszetevők, savösszetevők
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés
Depositing User: Zoltán Subecz
Date Deposited: 14 Jul 2020 08:56
Last Modified: 05 May 2021 11:35
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/111332

Actions (login required)

Edit Item Edit Item