REAL

Informatikai Biztonsági Irányítási Rendszer (IBIR)

Berkes, Zoltán and Déri, Zoltán and Krasznay, Csaba and Muha, Lajos (2008) Informatikai Biztonsági Irányítási Rendszer (IBIR). Közigazgatási Informatikai Bizottság ajánlásai, 1-1 (25). Miniszterelnöki Hivatal, Budapest.

[img] Text
1228984.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (647kB) | Request a copy

Abstract

Az Informatikai Biztonsági Irányítási Rendszer1 (IBIR) az ISO 27001:2005 szabvány alapvetı fogalma. Az IBIR egy általános irányítási rendszer, amely az üzleti kockázat elemzésen alapul, megállapítja, megvalósítja, üzemelteti, ellenırzi, karbantartja és javítja az információbiztonságot. Az irányítási rendszer magában foglalja a szervezetet, a struktúrát, a szabályzatokat, a tervezési tevékenységeket, a felelısségeket, a gyakorlatokat, az eljárásokat, a folyamatokat és az erıforrásokat. Az Informatikai Biztonsági Irányítási Rendszer akkor hatékony, ha hasznos a szervezet számára. Az információbiztonság a szervezet mőködési és üzleti kultúrájának szerves része kell, hogy legyen. Az információbiztonság a technikai problémákkal ellentétben elsıdlegesen vezetıi probléma, bár vannak nem elhanyagolható technikai problémák, különösen az informatikai használatától való általános függıség. A jól irányított információbiztonság a sikeres üzleti tevékenység egyik alapfeltétele. Egyetlen szervezet sem tud napjainkban sikeres lenni információbiztonság nélkül. Az információbiztonság érdekében hozott, jól megválasztott vezetési intézkedések megfelelıen megvalósítva, és pozitív hozzáállással használva nem csak költséget jelentenek, hanem sikeressé tehetik a szervezetet.

Item Type: Book
Additional Information: MTMT: 1228984
Subjects: Q Science / természettudomány > QA Mathematics / matematika > QA75 Electronic computers. Computer science / számítástechnika, számítógéptudomány
Q Science / természettudomány > QA Mathematics / matematika > QA76 Computer software / programozás
U Military Science / hadtudomány > U1 Military Science (General) / hadtudomány általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 26 Mar 2014 10:12
Last Modified: 26 Mar 2014 10:12
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/11153

Actions (login required)

Edit Item Edit Item