Baglyas, Ferenc and Hajdu, Edit (2019) A Kunsági Borvidék fő borszólőfajtáinak szárazságstressz-érzékenysége in vitro körülmények között 2017-ben = Water Deficiency Stress Tolerance of the Main Grapevine Cultivars of the Kunsag Wine District in vitro Conditions in 2017. GRADUS, 6 (2). pp. 108-115. ISSN 2064-8014
|
Text
2019_2_AGR_017_Baglyas.pdf Download (557kB) | Preview |
Abstract
A klímaváltozás hatására az éghajlat szélsőségessé vált. A gyakori szárazság és aszály gazdasági károkat okoz a szőlőtermesztésben. A szőlőfajták különböző mértékben tűrik a vízhiányt, a szárazságstresszt. Modell kísérletet állítottunk be a termesztésben 11, az Alföldön perspektivikus szőlőfajta vízfogyasztásának meghatározására. A kísérlethez saját gyökerű szaporítóanyagot használtunk. A gyökeres dugványok vízfogyasztását zárt tenyészedényekben, tíz ismétlésben, perlit közegben az evaporáció kizárásával mértük hetente kétszer, 2.5 hónapon át. Az adatokból a vízfogyás és a levélfelület ismeretében kiszámítottuk a transzspirációs vízfogyasztást. A vízhiányt legjobban elviselő fajták: a Kadarka és a Cserszegi fűszeres. A vízzel pazarlóan gazdálkodó fajták: a Bianca és a Kékfrankos.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | in vitro kísérlet, szőlőfajta, szárazságstressz, levélfelület, transzspiráció |
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés |
Depositing User: | Zoltán Subecz |
Date Deposited: | 20 Jul 2020 13:46 |
Last Modified: | 20 Jul 2020 13:46 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/111565 |
Actions (login required)
Edit Item |