REAL

A Kunsági Borvidék fő borszólőfajtáinak szárazságstressz-érzékenysége in vitro körülmények között 2017-ben = Water Deficiency Stress Tolerance of the Main Grapevine Cultivars of the Kunsag Wine District in vitro Conditions in 2017

Baglyas, Ferenc and Hajdu, Edit (2019) A Kunsági Borvidék fő borszólőfajtáinak szárazságstressz-érzékenysége in vitro körülmények között 2017-ben = Water Deficiency Stress Tolerance of the Main Grapevine Cultivars of the Kunsag Wine District in vitro Conditions in 2017. GRADUS, 6 (2). pp. 108-115. ISSN 2064-8014

[img]
Preview
Text
2019_2_AGR_017_Baglyas.pdf

Download (557kB) | Preview

Abstract

A klímaváltozás hatására az éghajlat szélsőségessé vált. A gyakori szárazság és aszály gazdasági károkat okoz a szőlőtermesztésben. A szőlőfajták különböző mértékben tűrik a vízhiányt, a szárazságstresszt. Modell kísérletet állítottunk be a termesztésben 11, az Alföldön perspektivikus szőlőfajta vízfogyasztásának meghatározására. A kísérlethez saját gyökerű szaporítóanyagot használtunk. A gyökeres dugványok vízfogyasztását zárt tenyészedényekben, tíz ismétlésben, perlit közegben az evaporáció kizárásával mértük hetente kétszer, 2.5 hónapon át. Az adatokból a vízfogyás és a levélfelület ismeretében kiszámítottuk a transzspirációs vízfogyasztást. A vízhiányt legjobban elviselő fajták: a Kadarka és a Cserszegi fűszeres. A vízzel pazarlóan gazdálkodó fajták: a Bianca és a Kékfrankos.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: in vitro kísérlet, szőlőfajta, szárazságstressz, levélfelület, transzspiráció
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés
Depositing User: Zoltán Subecz
Date Deposited: 20 Jul 2020 13:46
Last Modified: 20 Jul 2020 13:46
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/111565

Actions (login required)

Edit Item Edit Item