REAL

A galgahévízi láprét talajtani, hidrológiai és szedimentológiai vizsgálata

Vona, M. and Centeri, Csaba and Szalai, Zoltán and Jakab, Gergely Imre (2006) A galgahévízi láprét talajtani, hidrológiai és szedimentológiai vizsgálata. In: III. Magyar Földrajzi Konferencia, 2006.09.06-2006.09.07, Budapest.

[img]
Preview
Text
1233212.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Napjainkban fokozott figyelem irányul a vizes élőhelyek felé. Hazánkban jelentősen lecsökkent a területük, szigetszerűvé váltak, éppen ezért, a természetes közegben betöltött egyedülálló ökológiai szerepüknek köszönhetően egyre inkább az érdeklődés és a kutatások középpontjába kerülnek (Ángyán et al. 2004). Galgahévíz a Gödöllői-dombság és az észak-alföldi hordalékkúp síkság határán helyezkedik el, a Galga-patak mentén. A területet Ny-ról határolja a Sósi-patak, amely egykor a lápréten keresztül jutott a Galga-patakba. A láprét természeti értékeinek degradációja (amelyet korábban a legeltetés és a kaszálás miatt jelentős volt) az 1990-es évek végén felerősödött, eltűnőben vannak egyes, természetvédelmi szempontból értékes növényfajok és társulások. Célunk az volt, hogy feltárjuk ezen degradációs folyamatok talajtani, hidrológiai, okait, a láprétet veszélyeztető tényezőket. A láprét kialakulását meghatározó egyik, talán a legfontosabb tényező a víz, ezért fennmaradásához alapvetően fontos a vízutánpótlás biztosítása. A láprét vízháztartásának, vízutánpótlásának megismerése, megértése megalapozhatja a revitalizációs terveket. A láprét kutatása az 1990-es évek végén kezdődött, azóta számos publikáció született az itt feltárt eredményekről.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: MTMT: 1233212 In.: Kertész Ádám, Dövényi Zoltán, Kocsis Károly (szerk.): III. Magyar Földrajzi Konferencia. Budapest: MTA Földrajztudományi Kutatóintézet, 2006. Konferencia helye, ideje: Budapest, Magyarország, 2006.09.06.-2006.09.07.
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > G Geography (General) / Földrajz általában
G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GE Environmental Sciences / környezettudomány
Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 09 Apr 2014 11:17
Last Modified: 09 Apr 2014 12:15
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/11365

Actions (login required)

Edit Item Edit Item