REAL

Földrajzi és társadalmi periférián élő népcsoportok szociálgeográfiai szempontú vizsgálata Észak-Cserehát aprófalvas térségében = Human geographical research of people living on the periphery of society and space: A case study of small villages in North Cserehát, Hungary

Molnár, Judit and Siskáné Szilasi, Beáta (2011) Földrajzi és társadalmi periférián élő népcsoportok szociálgeográfiai szempontú vizsgálata Észak-Cserehát aprófalvas térségében = Human geographical research of people living on the periphery of society and space: A case study of small villages in North Cserehát, Hungary. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
62373_ZJ1.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Vizsgálatunk azt mutatta, hogy a térség földrajzilag és társadalmilag periférikus helyzetben van. A látszólag kedvező demográfiai fordulat mögött a szegénység erőteljesebb elmélyülése és térbeli növekedése húzódik meg. A lakosság munkanélkülisége megrendítő, amihez az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők magas aránya társul. Határozott különbség van a cigány és a nem cigány lakosok életminőségében a nem cigány lakosok javára. A változtatáshoz a korábbiaknál jóval átfogóbb, szakmailag sokkal megalapozottabb programra van szükség. Ez a problémakör felveti a jelenlegi szociális támogatási rendszer felülvizsgálatát és átdolgozását is. Fontos lenne oktatási reformra, arra, hogy az iskola ne a lexikális anyagok bemagolására, hanem az alapismeretek elsajátítása után kreativitásra, gondolkodásra, problémamegoldásra tanítson. Ám ezzel egy időben foglalkozni kell a felnőtt közösségekkel is, annak szociális, erkölcsi, pszichés, és kulturális életével, valamint munkára nevelésével. Elkerülhetetlen a cigányok és nem cigányok közötti feszültség enyhítése is. Az ott élő nem cigány emberek nem fajgyűlölők, nem a cigányokkal van problémájuk, hanem egyszerűen nem értik azt, hogy milyen lehetetlen és reménytelen helyzetben vannak ezek a végtelen szegénységben élő emberek, és nem látják társadalmunknak, intézményrendszerünknek, politikánknak azokat a csapdáit, amelyek ezen a helyzeten nem segítenek, hanem még fokozzák, mélyítik is azokat. | This research shows that the North Cserehát is geographically and socially peripheral. Behind the favourable demographical progress (in the Hungarian demographical context, which means favourable when the population is growing) there is deepening and extending poverty. The unemployment rate is extremely high, the education level of local inhabitants is very low. The quality of life is significantly higher among non Roma people while the Roma population is rather suffering because of the deprivation. There is a conflict between Hungarians and Roma people but it is based on different factors and not really on racism. These figures show an area in deep crisis. Our aim in this research was to provide a strong empirical basis from which to demonstrate and describe the depressed state of the region. In our opinion, the situation urgently requires more attention and the development of a multi-faceted social, economic and political program aiming to resolve these serious troubles as soon as possible.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Földrajz
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HM Sociology / társadalomkutatás
Depositing User: Kotegelt Import
Date Deposited: 01 May 2014 05:55
Last Modified: 28 Jul 2014 10:38
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/11761

Actions (login required)

Edit Item Edit Item