REAL

Élelmiszerfogyasztás és kulturális tőke

Kristóf, Luca and Megyesi, Boldizsár (2020) Élelmiszerfogyasztás és kulturális tőke. SOCIO.HU : TÁRSADALOMTUDOMÁNYI SZEMLE, 10 (4). ISSN 2063-0468

[img]
Preview
Text
kristof-megyesisocio.hu.pdf

Download (337kB) | Preview

Abstract

Tanulmányunkban elemezzük, hogy az élelmiszerfogyasztással kapcsolatos attitűdöket mennyiben határozza meg a fogyasztók kulturális tőkéje. Írásunkkal a Bourdieu és Veblen írásai nyomán megindult kutatásokhoz kapcsolódunk. A fogyasztáskutatások összefüggést találtak a kulturális fogyasztás és az élelmiszerfogyasztás között. Amellett érvelünk, hogy ez a mintázat Magyarországon is jellemző: a magas kulturális tőkéjű fogyasztók számára nagy jelentőséggel bír a magas minőségű, egészségtudatos és etikus élelmiszerfogyasztás. Egy 2018-as országos reprezentatív felmérés élelmiszerfogyasztási attitűdökre irányuló kérdései segítségével megvizsgáluk, hogy Magyarországon fel lehet-e fedezni az élelmiszerrel kapcsolatos attitűdök között a társadalmi csoportok státusz szerinti elkülönülését szolgáló jellemzőket. Elemezzük, hogy az élelmiszerfogyasztás milyen aspektusai fontosak a magas kulturális tőkével rendelkező fogyasztóknak és mi az egyre inkább előtérbe kerülő etikus, tudatos fogyasztás szerepe a magas kulturális tőkéjű fogyasztók habitusában.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: kulturális tőke, fogyasztás, habitus, élelmiszer, társadalmi státusz
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HM Sociology / társadalomkutatás
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 31 Dec 2020 12:49
Last Modified: 13 Sep 2024 08:01
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/118944

Actions (login required)

Edit Item Edit Item