Németh, Boglárka and Fritz, Péter (2021) Táplálkozási ajánlások fejlődése, gyakorlati használatának lehetőségei = Development of nutritional recommendations, possibilities of their practical use. RECREATION, 11 (1). pp. 8-12. ISSN 2064-4981
|
Text
2020.11.1.1 - Táplálkozási ajánlások fejlődése, gyakorlati használatának lehetőségei.pdf Download (1MB) | Preview |
Abstract
Bevezetés: Az egészséges táplálkozással kapcsolatos egészségfejlesztő munkában a táplálkozási ajánlások ismertetéséhez a szakemberek különböző edukációs eszközök bevonását alkalmazhatják. Megbeszélés: A táplálkozási ajánlások nagymértékű fejlődésen mentek keresztül a világon és Magyarországon is egyaránt. Áttekinthető, hogyan alakult ki az első amerikai ajánlás már 1894-ben, és milyen úton érte el a mai MyPlate formáját. Magyarországon is sokféle illusztrációs eszköz közölte a legfontosabb táplálkozási ajánlásokat, mint például a szivárvány, a piramis vagy a házikó, amelyektől elérünk a legfrissebb, máig használatos okostányérig. Az ajánlások által a táplálkozástudományi szakembereknek további útmutatásokat tehetnek, egészségfejlesztési folyamatokat végezhetnek, mely révén javíthatják a lakosság egészségi állapotát. Következtetések: A tanegységek, szakos oktatások, illetve tanárképzések bevonásával nem csak az oktatás színvonalát lehetne fejleszteni, hanem a társadalmuk egészségének állapotán is. Introduction: Professionals can use different kind of educational tools to describe nutritional recommendations in health promotion work related to healthy eating. Discussion: Nutrition recommendations have undergone great development both in Hungary and in the whole world as well. We can overview how the frst American recommendation developed as early as 1894 and how it reached the MyPlate’s current form. A variety of illustration tools have provided the most important nutritional recommendations in Hungary as well, such as rainbow, pyramid or cottage, from which we have reached the latest smart plate that is being used today. They can provide additional guidance to nutritionists through recommendations and conduct health promotion processes that can improve the population’s health. Conclusions: With the involvement of study units, specialized education and teacher training, not only the quality of education could be improved, but also their society’s state of health.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Táplálkozási ajánlások, Okostányér, The Eatwell Plate, Pagoda, MyPlate, Japanese Food Guide Spinning Top; Nutriton recommendatons, Smart plate, The Eatwell Plate, Pagoda, MyPlate, Japanese Food Guide Spinning Top |
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > RA Public aspects of medicine / orvostudomány társadalmi szerepe > RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine / közegészségügy, higiénia, betegség-megelőzés R Medicine / orvostudomány > RZ Other systems of medicine / orvostudomány egyéb területei |
Depositing User: | Dr. Zoltán Szatmári |
Date Deposited: | 09 Mar 2021 10:08 |
Last Modified: | 09 Mar 2021 11:01 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/122061 |
Actions (login required)
Edit Item |