REAL

Hincz Gyula művészete: Egy életműkutatás nehézségei

Dudás, Barbara (2020) Hincz Gyula művészete: Egy életműkutatás nehézségei. In: Opus Mixtum VI. : A CentrArt Egyesület évkönyve 2020. CentrArt Egyesület, Budapest, pp. 148-158.

[img]
Preview
Text
Hincz Gyula művészete. Egy életműkutatás nehézségei. OPUS MIXTUM.pdf

Download (13MB) | Preview

Abstract

Hincz Gyula (1904–1986) a 20. századi magyar művészet egyik legsokoldalúbb és legtermékenyebb alkotója – festő, grafikus, illusztrátor, szobrász, tanár – volt, életművét azonban eddig csupán szórványosan dolgozta fel a hazai művészettörténet-írás. A szocialista rendszer (el)ismert művésze volt, hagyatékának jelentős része a 80-as évek folyamán, több lépésben került Vácra. Az azóta eltelt évtizedek során az anyag több váci kiállításon is bemutatásra került, előbb a Vak Bottyán (ma Tragor Ignác) Múzeum, később a Váci Értéktár Közérdekű Muzeális Gyűjtemény, majd a Pannónia Ház Közérdekű Muzeális Kiállítóhely rendezésében. Az életműkutatás alapját ez a váci anyag képezi, ám számos állami és magángyűjteményben, közintézményben, valamint az elmúlt években aukciókon is fellelhetők Hincz művei. A fejezet célja esettanulmányként bemutatni az életművet, rávilágítva azokra a gyakran alapvetően kultúrpolitikai jellegű tényezőkre, melyek Hincz életében és az azóta eltelt évtizedek során meghatározták a művész (szakmai) megítélését.

Item Type: Book Section
Subjects: N Fine Arts / képzőművészet > NB Sculpture / szobrászat
N Fine Arts / képzőművészet > NC Drawing Design Illustration / rajzművészet, formatervezés, illusztrálás
N Fine Arts / képzőművészet > ND Painting / festészet
N Fine Arts / képzőművészet > NE Print media / grafikai művészetek
N Fine Arts / képzőművészet > NX Arts in general / művészetek általában
N Fine Arts / képzőművészet > NX Arts in general / művészetek általában > NX4 Art history and criticism / művészettörténet, műkritika
Depositing User: Barbara Dudás
Date Deposited: 18 Mar 2021 12:31
Last Modified: 18 Mar 2021 12:31
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/122567

Actions (login required)

Edit Item Edit Item