REAL

Viselkedéstudományi tapasztalatok a közegészségügyi szakpolitikai tervezésben az új típusú koronavírus-járvány idején (Nemzetközi kitekintés)

Belényesi, Pál (2020) Viselkedéstudományi tapasztalatok a közegészségügyi szakpolitikai tervezésben az új típusú koronavírus-járvány idején (Nemzetközi kitekintés). KÜLGAZDASÁG, 64 (11-12). pp. 117-129. ISSN 0324-4202 (nyomtatott); 2732-0235 (elektronikus)

[img]
Preview
Text
06_jogi_kopf_belenyesi.pdf

Download (361kB) | Preview

Abstract

A viselkedéstudományi tapasztalatok felhasználása nem új keletű. Ez a módszertan azonban eddig Magyarországon még nem nyerte el az őt megillő pozíciót, annak ellenére, hogy a jogrendszer és a jogkövető jogalanyok kapcsolatának a kulcsa elsősorban nem a pontosan meghatározott magatartást előíró szabályok meghozatalában, hanem a megfelelően előkészített, azaz előzetesen kipróbált és könnyen alkalmazható viselkedési-döntéshozatali környezet kialakításában keresendő. A nemzetközi példák ezt támasztják alá a koronavírus okozta járványt illetően is. A cikk röviden körvonalazza a fenti gondolatmenet hátterét – követve a szerzőnek a Külgazdaság hasábjain korábban megjelent tanulmányát (Belényesi, 2019) –, valamint bemutat néhány nemzetközi példát (Egészségügyi Világszervezet, ENSZ, közel-keleti tapasztalatok). A példák Magyarországon is követhetők lehetnek; a helyes és hasznos választás elősegítése pedig a jogalanyok szabálykövetési hajlandóságát is javítja, a szabálykikényszerítési költségeket csökkenti, és így végső soron a társadalom minden tagja jobban jár.

Item Type: Article
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BF Psychology / lélektan
H Social Sciences / társadalomtudományok > HB Economic Theory / közgazdaságtudomány
J Political Science / politológia > JZ International relations / nemzetközi kapcsolatok, világpolitika
Depositing User: Andrea Tankó
Date Deposited: 22 Jun 2021 09:23
Last Modified: 22 Jun 2021 09:23
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/126894

Actions (login required)

Edit Item Edit Item