Buzás, György Miklós (2021) Oltások az emésztőszervek fertőző betegségeiben: történeti áttekintés. GASZTROENTEROLÓGIAI ÉS HEPATOLÓGIAI SZEMLE = CENTRAL EUROPEAN JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY AND HEPATOLOGY, 7 (2). pp. 66-73. ISSN 2415-9107
|
Text
Gastro_2021_02_Buzás.pdf Download (723kB) | Preview |
Abstract
A járványok évszázadokig megtizedelték az emberiséget, területenként veszélyeztetve egyes népcsoportok fennmaradását. Az oltások története a 18. század végén kezdődött. A bakteriológia és immunológia lehetővé tette az oltóanyagok laboratóriumi fejlesztését: ehhez a baktériumok, és vírusok inaktivációját és attenuálását használták. Ezzel párhuzamosan országonként különböző és időben változó oltási programok alakultak ki. Utóbb kialakultak a sejttenyészetet és virális vektorokat alkalmazó vakcinák. A genetika fejlődésével a 20-21. században lehetőség nyílt molekuláris genetikai markerek segítségével új típusú oltóanyagok bevezetésére, amelyekkel sikeresen lehetett felvenni a harcot számos emésztőszervi fertőző betegséggel (kolera, rotavírus, hepatitis A- és B-vírus-fertőzés). Minden kutatási erőfeszítés ellenére a tudomány adós maradt néhány közegészségügyileg jelentős fertőzésben az oltóanyaggal: ezek a Helicobacter pylori, a hepatitis C-vírus és a Clostridioides difficile-fertőzés. KULCSSZAVAK: Clostridioides difficile, COVID-19, Helicobacter pylori, hepatitis B, hepatitis C, himlő, kolera, messenger RNS, vakcina
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában |
Depositing User: | Tünde Czibula |
Date Deposited: | 29 Jul 2021 07:50 |
Last Modified: | 01 Aug 2022 13:15 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/127816 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |