Antal, Tamás (2021) A HOMOKTÖVISBOGYÓK KOMBINÁLT VÍZELVONÁSA ÉS A SZÁRÍTÁSI KINETIKA VÉKONYRÉTEGŰ MODELLEZÉSE. In: Őshonos- és Tájfajták - Ökotermékek – Egészséges táplálkozás – Vidékfejlesztés Minőségi élelmiszerek – Egészséges környezet – Fenntartható vidéki gazdálkodás: Az agrártudományok és a vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században. Nyíregyházi Egyetem, Nyíregyháza, pp. 181-192. ISBN 978-615-6032-40-9
|
Text
ÖTÖEV.KIADVÁNY_2021.08.27.-181-192.pdf Download (805kB) | Preview |
Abstract
Ebben a tanulmányban a viaszos héjjal rendelkező, nehezen szárítható homoktövisbogyók tartósítására tettünk javaslatot héjsértés és maltodextrines oldatban (20% w/w) való előkezelés a cél az volt, hogy a dehidrált termék porítható, omlós és száraz legyen. Az előkezelés után közvetlenül fagyasztva szárított homoktövisbogyók megfeleltek a fogyasztói elvárásoknak. Emelett a fagyasztva szárítás (FD), a meleglevegős szárítás (HAD) és a kombinált szárítás (FD-HAD) hatását vizsgáltuk a száritási paraméterekre, az energiafelvételre, és a homoktövis organoleptikus jellemzőire. Az eredményeink azt mutatják, hogy az FD-HAD módszer jelentős mértékben javította a szárítási időt, mintegy 32-55%-kal csökkentette az FD működési idejét. A kombinált szárítás (FD-HAD1: 5 h fagyaszta szárítás és 5 h meleglevegős szárítás) 63%-kal redukálta a hagyományos fagyasztva szárítás (FD) fajlagos energiafogyasztását. A szárítási kinetika jellemzését Henderson-Pabis és harmadfokú polinomiális modellekkel oldottuk meg, a HAD, az FD és az FD-HAD esetében. A vékonyrétegű modellek pontosan illeszkedtek az adott vízelvonási mód száradási görbéire. Az organoleptikus vizsgálat alapján a bírálók megállapították, hogy a hibrid szárítási eljárások közül az FD-HAD3 és az FD-HAD4 minták minősége megegyezik az FD termék külső megjelenésével, színével és texturális jellemzőivel.
Item Type: | Book Section |
---|---|
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában |
Depositing User: | Dr. habil. Tamás Antal |
Date Deposited: | 12 Sep 2021 11:39 |
Last Modified: | 12 Sep 2021 11:39 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/129225 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |