REAL

A könyvtárak digitális ökoszisztémája

Lengyelné Molnár, Tünde (2021) A könyvtárak digitális ökoszisztémája. TUDOMÁNYOS ÉS MŰSZAKI TÁJÉKOZTATÁS, 68 (2). pp. 83-94. ISSN 0041-3917 (nyomtatott); 1586-2984 (elektronikus)

[img]
Preview
Text
12896-Tanulmányszöveg-40838-1-10-20210219.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

A kiberfizikai társadalom létrejötte jelentősen átalakítja a munkaerőpiacot, valamint a munkavállalóktól elvárt képességeket. Milyen igények megjelenéséhez vezet ez a társadalom tagjai részéről? Hogyan tudnak a könyvtárak reagálni a gyorsan változó folyamatokra? A válasz keresése során érdemes feltárni, hogy milyen iránymutatást kap a könyvtárintézménye a vezető szervezetektől. Az IFLA (International Federation of Library Associations) 2013-tól évente adja közre stratégiai iránymutatásait, és olyan trendekkel találkoztunk, mint a jogvédelem, ahol a szerzői jog mellett a magánszféra jogbiztonságának támogatása került hangsúlyozásra; erősítették a technológiai eszközök könyvtári alkalmazását, továbbá a mobilappok és blockchain technológiák terjesztését a társadalom felé. Folyamatosan hangsúlyos trendként jelent meg az oktatásba történő bekapcsolódás, az online oktatás-, valamint kompetenciafejlesztés megvalósítása a könyvtárakban. Ezzel szemben az új 2019-2024-ig tartó stratégia egy egészen más filozófiát tükröz: legfőbb stratégiai pontjai a könyvtárak és érdekképviseletük megerősítése, szorosabb kapcsolat a nemzetközi szervezetekkel, valamint a könyvtári szövetségekkel, és a közvélemény formálása a könyvtárak szerepéről. A könyvtári stratégiák elmezése során nem hagyhatjuk figyelmen kívül az Amerikai Könyvtári Szövetség (American Library Association) stratégiai irányait. A stratégiák kvalitatív tartalomelemzéssel történő feltárása, valamint a társadalomban zajló folyamatok áttekintése segítséget nyújt, hogy beazonosíthassuk a könyvtárak digitális ökoszisztémáját.

Item Type: Article
Subjects: Z Bibliography. Library Science. Information Resources / könyvtártudomány > Z665 Library Science. Information Science / könyvtártudomány, információtudomány
Depositing User: Tünde Lengyelné dr. Molnár
Date Deposited: 27 Sep 2021 16:18
Last Modified: 31 Mar 2023 07:58
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/130846

Actions (login required)

Edit Item Edit Item