Tóth, Vivien (2020) Étkezési szokások a középkorban = Eating habits in the Middle Ages. Kaleidoscope history, 10 (21). pp. 334-347. ISSN 20622597
|
Text
etkezesi_szokasok.pdf Download (402kB) | Preview |
Abstract
Az európai történelemben a középkort a Római Birodalom 5. századi bukásától számítják egészen Amerika 1492-es felfedezéséig vagy a reformáció 1517-es kezdetéig. A középkori étkezési szokások tanulmányozására rendelkező dokumentumok száma korlátozottak, mivel ebben a korban írástudás csak egy viszonylag kisebb, műveltebb rétegre volt jellemző, illetve az anyagok írása is rendkívül költséges volt. A középkorról rendelkezésre álló ismeretek nagy része a római, viking és az angolszász települések régészeti bizonyítékaiból származnak. Kimondottan gasztronómia jellegű művek vagy illusztrációk csak kisebb számban állnak rendelkezésre. Az étkezési szokások tanulmányozásához közvetlenebbül kapcsolódó kéziratok a 13. század végén jelentek meg. Angliában ezek közül a legjelentősebb a 14. századi „Forme of Cury”, vagyis a főzés módszere című receptgyűjtemény volt, amely mű II. Richárd király szakács-mesteréhez kötődik és 196 receptet tartalmaz.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | D History General and Old World / történelem > D3 Mediaeval History / középkor története G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GT Manners and customs / néprajz, szokások, hagyományok |
Depositing User: | Zsolt Baráth |
Date Deposited: | 04 Oct 2021 14:14 |
Last Modified: | 04 Oct 2021 14:14 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/131890 |
Actions (login required)
Edit Item |