Lugasi, Andrea (2018) SZABADGYÖK-KUTATÁS ÉVTIZEDEI Szabad gyökök és antioxidánsok az élelmiszerekben, szerepük a táplálkozással összefüggő betegségek kialakulásában. (Szabadgyök kutatások az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetben, 1985-2013) = Free radicals and antioxidants in food and their role in nutrition related diseases. (Free radical research in the National Institute for Food and Nutrition Sciences between 1985 and 2013). Kaleidoscope history, 9 (16). pp. 182-201. ISSN 20622597
|
Text
szabad_gyokok_es_antioxidansok.pdf Download (1MB) | Preview |
Abstract
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetben (ma az Országos Élelmezés-egészségügyi és Gyógyszerészeti Intézetbe beolvadva működik) a szabad gyökökkel és az antioxidánsokkal kapcsolatos kutatások kezdetei az 1980-as végek közepére tehetők. A kutatásokat Dr. Dworschák Ernő, az intézet Élelmiszerkémiai-Analitikai Főosztály Vitamin- és Fehérjevizsgálati Osztály osztályvezetője kezdte el. A kezdeti próbálkozások egyszerű analitikai vizsgálatokra szorítkoztak, úgy, mint zsírokban, olajokban hőkezelés, UV sugárzás hatására lejátszódó oxidáció vizsgálata, vagy húsokban zajló folyamatok követése peroxidszám meghatározás segítségével (Dworschák 1988).
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > RZ Other systems of medicine / orvostudomány egyéb területei S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés S Agriculture / mezőgazdaság > SV Veterinary science / állatorvostudomány |
Depositing User: | Zsolt Baráth |
Date Deposited: | 08 Oct 2021 08:54 |
Last Modified: | 08 Oct 2021 08:54 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/132225 |
Actions (login required)
Edit Item |