Lugasi, Andrea (2018) SZABADGYÖK-KUTATÁS ÉVTIZEDEI Szabad gyökök és antioxidánsok az élelmiszerekben, szerepük a táplálkozással összefüggő betegségek kialakulásában. (Szabadgyök kutatások az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetben, 1985-2013) = Free radicals and antioxidants in food and their role in nutrition related diseases. (Free radical research in the National Institute for Food and Nutrition Sciences between 1985 and 2013). KALEIDOSCOPE: MŰVELŐDÉS- TUDOMÁNY- ÉS ORVOSTÖRTÉNETI FOLYÓIRAT, 9 (16). pp. 182-201. ISSN 20622597
|
Text
szabad_gyokok_es_antioxidansok.pdf Download (1MB) | Preview |
Abstract
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetben (ma az Országos Élelmezés-egészségügyi és Gyógyszerészeti Intézetbe beolvadva működik) a szabad gyökökkel és az antioxidánsokkal kapcsolatos kutatások kezdetei az 1980-as végek közepére tehetők. A kutatásokat Dr. Dworschák Ernő, az intézet Élelmiszerkémiai-Analitikai Főosztály Vitamin- és Fehérjevizsgálati Osztály osztályvezetője kezdte el. A kezdeti próbálkozások egyszerű analitikai vizsgálatokra szorítkoztak, úgy, mint zsírokban, olajokban hőkezelés, UV sugárzás hatására lejátszódó oxidáció vizsgálata, vagy húsokban zajló folyamatok követése peroxidszám meghatározás segítségével (Dworschák 1988).
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | R Medicine / orvostudomány > RZ Other systems of medicine / orvostudomány egyéb területei S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés S Agriculture / mezőgazdaság > SV Veterinary science / állatorvostudomány |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 08 Oct 2021 08:54 |
| Last Modified: | 05 Oct 2025 16:40 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/132225 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




