REAL

ÉLET-TUDOMÁNY-TÖRTÉNET: TUDOMÁNYOK HATÁRAIN: MÓDSZERTANI PERSPEKTÍVÁK Fogászati amalgám – avagy meddig él egy axióma az orvostudományban? = The dental amalgam – are there any axioms in the science of medicine?

Matekovits, György (2016) ÉLET-TUDOMÁNY-TÖRTÉNET: TUDOMÁNYOK HATÁRAIN: MÓDSZERTANI PERSPEKTÍVÁK Fogászati amalgám – avagy meddig él egy axióma az orvostudományban? = The dental amalgam – are there any axioms in the science of medicine? Kaleidoscope history, 7 (13). pp. 387-392. ISSN 20622597

[img]
Preview
Text
fogaszati_amalgam.pdf

Download (251kB) | Preview

Abstract

A fogak szuvasodásának folyamatát, a fogzománcból induló roncsolódás valós okait alig egy pár évtizede ismerjük igazán. A retentív fogfelületeken megtapadó lepedék, egy organikus biofilmet képez, melyben a savkeltő kórokozók toxinjai 2-2,5-ös pH szintet képesek elérni. Ha ezt a plakkot nem távolítják el mechanikus úton, a szuvasodás beindul. Az első napokban a zománcból kioldódnak bizonyos komponensek, majd a legkisebb ellenállási pontokon a folyamat elmélyül és pár hét alatt áttöri nemcsak a zománc, hanem a dentin réteget is. Arról a fogzománcról beszélünk, amely az emberi szervezet legkeményebb szövete. A régészek csodálattal ismerik el, hogy évezredes tetemeken, ahol jószerivel minden lágyrész és porc elporladt, a fogak mégis épen kerülnek elő. Az ókortól napjainkig a szuvasodó fogakat füstölték, később betömték, a roncsolódottakat kihúzták!

Item Type: Article
Subjects: R Medicine / orvostudomány > RK Dentistry / fogászat
R Medicine / orvostudomány > RS Pharmacy and materia medica / gyógyszerészet, gyógyászati eszközök
R Medicine / orvostudomány > RT Nursing / betegápolás
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 11 Oct 2021 07:03
Last Modified: 11 Oct 2021 07:03
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/132295

Actions (login required)

Edit Item Edit Item