REAL

Hol volt, hol nem volt… Kínai tőkebefektetések Magyarországon és Kelet-Közép-Európában = Once Upon a Time... Chinese FDI in Hungary and in East Central Europe

Sass, Magdolna (2018) Hol volt, hol nem volt… Kínai tőkebefektetések Magyarországon és Kelet-Közép-Európában = Once Upon a Time... Chinese FDI in Hungary and in East Central Europe. KÜLGAZDASÁG : A KOPINT KONJUNKTÚRA KUTATÁSI ALAPÍTVÁNY FOLYÓIRATA, 62 (11-12). pp. 3-31. ISSN 0324-4202 (nyomtatott); 2732-0235 (elektronikus)

[img]
Preview
Text
Kuelg_2018_11_12_2_sass_a2a4f5a2c4.pdf

Download (794kB) | Preview

Abstract

A cikk a szakirodalom eredményei alapján bemutatja, hogy a kínai külföldi közvetlentőke-befektetések és multinacionális vállalatok sajátosan viselkednek más országok külföldön befektető vállalataihoz képest. Ennek okát a kínai gazdasági modell sajátosságaival magyarázhatjuk, amelyben az állami-kormányzati beavatkozás a gazdaság minden szeletét áthatja. Jelezzük továbbá, hogy a kínai közvetlentőke-befektetések volumene és súlya nagyobb Európában és Kelet-Közép-Európában, mint azt az eddig elérhető adatok mutatták. A régió s azon belül is elsősorban Magyarország relatíve fontos célpont az Európai Unión belül a kínai tőke számára. Lakosságszámához vagy gazdasági erejéhez (GDP-jéhez) viszonyítva hazánk a kínai tőke fontos európai fogadó országai közé tartozik. A magyarországi kínai projektek jellemzői hasonlítanak a kínai külföldi közvetlentőke-befektetéseknek a szakirodalomban bemutatott általános sajátosságaihoz. Ezért – más fogadó országok tapasztalatai alapján – a fejlett országokból származó befektetésekhez hasonlítva kockázatosabbnak tekinthetők.

Item Type: Article
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HB Economic Theory / közgazdaságtudomány
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 26 Oct 2021 12:50
Last Modified: 31 Mar 2023 08:04
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/133048

Actions (login required)

Edit Item Edit Item