REAL

Az ingatlanok statisztikai értékbecslését támogató központi adatbázis létrehozásának kérdései

Grosz, Gabriella and Herbert, Evelyn and Izsák, Gábor and Szász, Katinka (2021) Az ingatlanok statisztikai értékbecslését támogató központi adatbázis létrehozásának kérdései. HITELINTÉZETI SZEMLE / FINANCIAL AND ECONOMIC REVIEW, 20 (4). pp. 87-119. ISSN 1588-6883 (nyomtatott); 2416-3201 (online)

[img]
Preview
Text
hsz-20-4-t4-grosz-herbert-izsak-szasz.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Az ingatlanfedezetek értékbecslése a hitelezési folyamatok egyik régóta létező, de napjainkban egyre inkább dinamikusan fejlődő területe, melynek keretében a helyszíni szemlét alapul vevő értékbecslések helyett mindinkább elterjedtté válik a statisztikai alapú értékbecslések alkalmazása. Ennek jogszabályi feltételeit az elmúlt évben az európai és hazai szabályozás módosításai is megteremtették, azonban a módszer valódi széleskörű felhasználásához, működőképességéhez, a kapott értékbecslések pontosságához meg kell teremteni a hozzáférést az ingatlanokat érintő – részletes, pontos, naprakész és rendszeresen ellenőrzött – adatokhoz is. Mivel a hazai ingatlanokra vonatkozóan jelenleg elérhető adatbázisok rendkívül széttagoltak, ezért tanulmányunkban egy olyan központi adatbázis létrehozását javasoljuk, melyben egységesen és naprakészen állnak rendelkezésre az adatok, a jelenlegi, különálló adatbázisok összehangolásával. Egy ilyen adatbázis segítené a piacon az egyenlő versenyfeltételek megteremtését, költséghatékony, gyors és megbízható módon lenne képes automatizálni az adatátadást. Ez nagyban elősegítené a statisztikai alapú értékbecslések elterjedését, támogatva a digitalizáció további térnyerését, a banki verseny erősítését, a gyorsabb ügyintézést és a hitelezés költségeinek csökkenését minden szereplő oldalán.

Item Type: Article
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HD Industries. Land use. Labor / ipar, földhasználat, munkaügy > HD2 Land use / földhasználat > HD25 Economics of housing / lakásgazdaságtan
Depositing User: Andrea Tankó
Date Deposited: 10 Jan 2022 10:05
Last Modified: 10 Jan 2022 10:05
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/135639

Actions (login required)

Edit Item Edit Item