REAL

A problémás projekthitelek portfóliótisztítása Magyarországon : A rendszerkockázati tőkepuffer mint célzott makroprudenciális eszköz tapasztalatai

Fáykiss, Péter and Rariga, Erzsébet-Judit and Zsigó, Márton (2019) A problémás projekthitelek portfóliótisztítása Magyarországon : A rendszerkockázati tőkepuffer mint célzott makroprudenciális eszköz tapasztalatai. HITELINTÉZETI SZEMLE / FINANCIAL AND ECONOMIC REVIEW, 18 (3). pp. 52-82. ISSN 1588-6883 (nyomtatott); 2416-3201 (online)

[img]
Preview
Text
hsz-18-3-t3-faykiss-rariga-zsigo.pdf

Download (750kB) | Preview

Abstract

A válságot követően a legnagyobb magyarországi bankcsoportok esetében az ingatlanfinanszírozáshoz köthető projektkitettség több mint 50 százaléka vált problémássá. A makroprudenciális kockázatok kezelése érdekében a Magyar Nemzeti Bank rendszerkockázati tőkepuffert vezetett be, amelynek mértékét a rendszerkockázathoz való egyedi hozzájárulás arányában határozta meg. A tanulmányban a rendelkezésünkre álló, szerződés szintű projektkitettség-adatbázisban fellelhető adatok alapján elemeztük ezen ügyletek bizonyos jellemzőit 2015 harmadik negyedévében, közvetlenül a tőkepuffer-előírás bejelentése előtt, illetve az intézmények alkalmazkodását 2017 első negyedévének végéig, amikortól a tőkepuffer megképzését előírták. Megállapítottuk, hogy a bankok jellemzően a nagyobb ügyleteiket tisztították, illetve nem azonosítható olyan indikáció, miszerint az intézmények inkább a nemrég késedelembe esett problémás kitettségeket preferálták volna a tisztítási folyamatban, sőt a tőkepufferrel előzetesen érintett intézményeket vizsgálva ennek ellenkezője látható. Az elemzés alapján az is megállapítható, hogy erőteljesebb tisztítás történt azoknál az intézményeknél, amelyeket a rendszerkockázati tőkepuffer a 2015 harmadik negyedév végi adatok alapján előzetesen érintett volna.

Item Type: Article
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HB Economic Theory / közgazdaságtudomány
H Social Sciences / társadalomtudományok > HG Finance / pénzügy > HG3 Credit bank / hitelügy
Depositing User: Andrea Tankó
Date Deposited: 12 Jan 2022 13:14
Last Modified: 12 Jan 2022 13:14
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/135783

Actions (login required)

Edit Item Edit Item