Kaprinyák, Tünde (2021) Heves megye mezőgazdasága, kertgazdálkodása. ACTA CAROLUS ROBERTUS, 11 (2). pp. 73-80. ISSN 2062-8269
|
Text
KaprinyakT._v4.pdf Download (460kB) | Preview |
Abstract
z urbanizáció terjedésével az emberek számára mind fontosabbá válik az egészséges táplálkozás, melynek fontos alapja a mezőgazdaság. Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a hazai előállítású növényi „alapanyagok”. Közöttük vannak olyan növények, amelyek kialakulása, termesztése csak egy-egy termőtájhoz kötődik. Ezen területek a genetikai variabilitás megőrzésébenis szerepet játszanak.A klímaváltozás által előidézett negatív környezeti hatások a mérsékelt égövben is súlyos károkat okoznak. A termesztőkörzetek eltolódnak; új kórokozók, kártevők képesek nálunk életfeltételeiket megtalálni. Megoldási lehetőség leheta hazai, történelmi fajták ismételt bevonásaújra a termesztésbe. A hungarikumok között egyre több hazai növényi termék található. A fajok biológiai és genetikai alapjainak szélesítése, a hagyomány megőrzése ugyanolyan fontos, mint a kertészeti innováció.Heves megye változatos földrajzi adottságai miatt a mezőgazdaság (ezen belül a kertészet) hagyománya hosszú régmúltra nyúlik vissza. Sok, itt élő ember számára megélhetést nyújt közvetlenül a gyümölcs-, zöldségfélék előállítása, és a hozzá kapcsolódó turizmus is
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | FUTURE; horticulture; tradition; hagyomány; hungarikum; jövő; Kertészet; Heves county; hungaricum; Heves megye; |
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 14 Feb 2022 08:23 |
Last Modified: | 31 Mar 2023 08:22 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/137802 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |