REAL

A hagyományos és tájjellegű élelmiszerek gazdasági jelentősége az észak-alföldi régióban = The economic significance of traditional and regional food in the Northern Great Plain region

Halasi, Nóra (2021) A hagyományos és tájjellegű élelmiszerek gazdasági jelentősége az észak-alföldi régióban = The economic significance of traditional and regional food in the Northern Great Plain region. In: Tradíció, tudomány, minőség : 30 éves a Vám-és Pénzügyőri Tanszék. Magyar Rendészettudományi Társaság Vám- és Pénzügyőri Tagozata, Budapest, pp. 192-205. ISBN 978-615-81879-6-1

[img]
Preview
Text
12_Halasi.pdf

Download (999kB) | Preview

Abstract

Egy adott térségre vonatkozóan nagyon fontos szerepet kap a versenyképesség és a fenntarthatóság kérdésköre, mely tényezők a helyi lakosok életminőségét és gazdasági helyzetét alapvetően meghatározzák. A vidékfejlesztés intenzív megvalósulása esélyt ad a gazdasági fejlődésre is. A hagyományos és tájjellegű élelmiszertermékek egyértelműen a vidéki területek fejlődésének lehetőségét jelentik, előállításuk rendkívül fontos a helyi – és összességében a magyar – gazdaság, illetve társadalom szempontjából is. Ezen élelmiszertermékek előállításának növelése, illetve az értékesítési lehetőségek kiterjesztése és emelése hozzájárulhat a régió egyes térségeinek népességmegtartásához, valamint többek között a vidéki területek tárgyi és szellemi örökségének védelméhez, megőrzéséhez. A városi területek is kiemelt jelentőséggel bírnak a hagyományos és tájjellegű ételek szempontjából: a helyi rendezvények – például tematikus fesztiválok – és a vendéglátás szereplői tudatos, átgondolt értékesítési- és marketing stratégia révén szintén segíthetnek az élelmiszertermékek népszerűvé tételében. Kutatásom célja a hagyományos és tájjellegű élelmiszerek, illetve termékek gazdasági pozíciójának jellemzése a helyi fogyasztók körében, az Észak-alföldi régió területén. A kutatás során 1.349 fő töltötte ki a kérdőívet, akik közül valamennyien értékelhető választ adtak. Elsősorban a helyi sajátosságokat vizsgáltam, a régióbeli lakosok véleményét mértem fel a hagyományos élelmiszer-fogyasztással összefüggésben, hogy értékelhetővé váljon a hagyományos és tájjellegű élelmiszerekért való többletfizetési hajlandóság. = Competitiveness and sustainability are significant for a given region, determining residents' quality of life and economic situation. The intensive implementation of rural development also provides an opportunity for economic growth. Traditional and regional food products bring opportunities for the development of rural areas. Also, their production is crucial for the local economy and, in broader terms, for the Hungarian society. Increasing foodstuff production and expanding sales can assist maintain the region's population. Also, it can help to protect and preserve the material and intellectual heritage of rural areas. Urban areas have crucial importance for traditional and regional food products: local events, such as thematic festivals, and workers of tourism and catering areas can help promote these products through a conscious sales and marketing strategy. My research aims to characterize the economic position of traditional and regional food and products among local consumers in the Northern Great Plain region. 1.349 people completed the questionnaire, each provided valuable answers. I mainly examined the local specificities and surveyed the residents' opinions in the context of traditional food consumption to assess the willingness to pay extra money for traditional and regional food.

Item Type: Book Section
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HB Economic Theory / közgazdaságtudomány
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan
Depositing User: Andrea Tankó
Date Deposited: 14 Feb 2022 09:24
Last Modified: 14 Feb 2022 09:24
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/137813

Actions (login required)

Edit Item Edit Item