REAL

A blokkláncon alapuló nyomonkövetési rendszerek alkalmazhatóságának elemzése szimulációs modellel az élelmiszer-ellátási láncban

Füzesi, István and Csordás, Adrián (2020) A blokkláncon alapuló nyomonkövetési rendszerek alkalmazhatóságának elemzése szimulációs modellel az élelmiszer-ellátási láncban. Logisztika Trendek és legjobb gyakorlatok kiadvány, 6 (1). pp. 31-38. ISSN 2416-0555

[img]
Preview
Text
20_9_06-Fuzesi-Csordas.pdf

Download (991kB) | Preview

Abstract

Napjainkban a vásárlók fokozott egészség- és környezet tudatossága hatással van a fogyasztók élelmiszerekkel szemben támasztott igényeire, sokan kíváncsiak a termékek teljes életútjára. A korábban alkalmazott élelmiszer nyomonkövetési rendszerek is képesek ezeket az információkat előállítani, de a blokkláncok megjelenése új lehetőségeket nyithat meg ezen a területen is. A technológia innovációja nemcsak az információs aszimmetriát szüntetheti meg, hanem csökkentheti az élelmiszerbiztonsági kockázatokat is. Habár a fogyasztók a keresett információhoz könnyebben és gyorsabban juthatnak hozzá, az új blokklánc-alapú rendszer felállítása és üzemeltetési költsége növelheti a termékek árát. A rendelkezésre álló statisztikák és publikációk adatai alapján munkánk eredményeként egy rendszerdinamikai szimulációs modell készült el (az entitások áramának és tranzíciójának lekövetésével) a blokklánc-alapú nyomonkövetési rendszerek alkalmazhatóságának elemzésére. A modellen futtatott szimulációk szerint az új rendszert használó fogyasztók száma az elkövetkező öt évben nem éri el azt az arányt, ami gazdaságossá tenné a bevezetését. Tanulmányunkban ennek okait kerestük, illetve különféle hatásokat elemeztünk, amelyek befolyásolhatják a fogyasztókat.

Item Type: Article
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HF Commerce / kereskedelem > HF5001-6182 Business management / üzleti menedzsment
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 06 Apr 2022 13:38
Last Modified: 10 Feb 2023 10:36
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/140406

Actions (login required)

Edit Item Edit Item