REAL

A Nemzetközösség múltja, jelene, jövője

Bajáki, Péter (2022) A Nemzetközösség múltja, jelene, jövője. HONVÉDSÉGI SZEMLE, 150 (1). pp. 47-60. ISSN 2060-1506 (nyomtatott); 2732-3226 (elektronikus)

[img]
Preview
Text
document.pdf

Download (404kB) | Preview

Abstract

A Brit Nemzetközösség a világ egyik legrégebbi nem katonai-politikai államszövetsége, amelynek szerepe a közelmúltban bekövetkezett események hatására felértékelődött. Bár geopolitikai, geostratégiai szempontból pozíciója jelentős, katonai funkcióval a szervezet nem rendelkezik, ennek ellenére a tagországok összefogása és együttes nyomásgyakorlása adott helyzetben érvényesülhet. A Nemzetközösség – múltjából adódóan – erős brit befolyás alatt áll napjainkban is, működéséről, történetéről, gazdasági-társadalmi jelentőségéről azonban széles körben nem sokat hallani. A Covid–19 világjárvány okozta súlyos károkat szenvedett brit gazdaságnak mentőöv lehet egy olyan felvevőpiac, amelynek résztvevői szoros kapcsolatot ápolnak az országgal. Felvetődik a kérdés: a jelenlegi világgazdasági helyzetben az Egyesült Királyság élni tud-e a Nemzetközösség nyújtotta gazdasági lehetőségekkel, illetve sikerül-e újragondolnia a kapcsolati rendszereket a tagállamokkal?

Item Type: Article
Subjects: J Political Science / politológia > JN Political institutions (Europe) / politikai intézmények, államigazgatás, Európa > JN101 Great Britain / Nagy-Britannia
J Political Science / politológia > JZ International relations / nemzetközi kapcsolatok, világpolitika
Depositing User: Andrea Tankó
Date Deposited: 06 May 2022 09:45
Last Modified: 06 May 2022 09:45
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/142305

Actions (login required)

Edit Item Edit Item