REAL

Helyreállítási Alap – újra és újra? Kell-e az EU-nak állandó fiskális kapacitás – és konkrétan nekünk? = Recovery Fund – Again and Again? Does the EU – or Specifically Hungary – Need Permanent Fiscal Capacity?

Gottfried, Péter (2022) Helyreállítási Alap – újra és újra? Kell-e az EU-nak állandó fiskális kapacitás – és konkrétan nekünk? = Recovery Fund – Again and Again? Does the EU – or Specifically Hungary – Need Permanent Fiscal Capacity? KÜLÜGYI SZEMLE, 21 (3). pp. 3-18. ISSN 1587-9089

[img]
Preview
Text
1Gottfried.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

A Covid-pandémiára adott uniós válaszlépések egyik legfontosabbikaként felfüggesztették a tagállamok költségvetési fegyelmére és adósságára vonatkozó szabályokat. Ma a 3, illetve a 60 százalékos szabálytól minden tagországban jelentős eltérések mutatkoznak, s egy szabályozott rendhez való visszatérés elkerülhetetlen. De mik legyenek az új előírások? Változtatás nélkül a régiek, részben vagy teljesen újak? A lépés kapcsolódjon-e össze az integráció jövőjét érintő strukturális változtatásokkal? Legyen-e állandó eszköz a közös kötvénykibocsátás, amelyet eredetileg egyszeri válságkezelő intézkedésként fogadtak el? Milyen megfontolások merülhetnek fel a magyar érdekek szempontjából? Egyáltalán vannak-e az általános európai előnyökön belül speciális magyar érdekek, és azok illeszkednek-e a nagy egészbe? A tanulmány ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni. Az Ukrajna elleni háború elkerülhetetlen és tartós hatással lesz az európai integrációra is. Mivel azonban a jelen írás az orosz agresszió előtt készült, arra nem tér ki. Ugyanakkor a már addig felmerült kérdések relevánsak lehetnek az új környezetben is. A hírek szerint arra lehet számítani, hogy az Európai Bizottság ez év november végéig teszi meg a költségvetési szabályok felülvizsgálatára vonatkozó javaslatát.

Item Type: Article
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HG Finance / pénzügy > HG5 Monetary system / pénzrendszer
J Political Science / politológia > JZ International relations / nemzetközi kapcsolatok, világpolitika
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 09 Dec 2022 12:06
Last Modified: 09 Dec 2022 12:06
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/154608

Actions (login required)

Edit Item Edit Item