REAL

Exportellenőrzés az akadémiai szférában

Csekő, Katalin and Juhász, Tímea (2022) Exportellenőrzés az akadémiai szférában. KÜLGAZDASÁG, 66 (9-10). pp. 110-130. ISSN 0324-4202 (print), 2732-0235 (online)

[img]
Preview
Text
6_Jogi_kopf_e2e9fa1297.pdf
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (526kB) | Preview

Abstract

Az akadémiai tevékenységek szabadsága olyan általánosan elismert és tiszteletben tartott alapelv, amellyel kapcsolatban az exportellenőrzés fogalma és különösen annak korlátozó, tiltó és szankcionáló intézkedései nehezen értelmezhetők. A 21. század globális világgazdaságában azonban az akadémiai szféra mint szenzitív információk létrehozója, megosztója és oktatója az egyre szigorodó exportellenőrzés alanyává vált. Az egyetemeken jelen lévő jelentős számú külföldi hallgató, kutató és oktató miatt egy új fogalmat és szabályt, az exportnak tekintendő, exportként kezelendő jelentésű deemed exportét vezették be az Egyesült Államok és az Európai Unió joganyagába. A cikk áttekinti és elemzi a deemed export szabályait, majd egy illusztratív jellegű, egy- és többváltozós módszerrel, az SPSS 28-as verziójának felhasználásával készült megkérdezés eredményeit mutatja be. Az empirikus adatfelvétel fő következtetése szerint a megkérdezettek számára a deemed export fogalma teljesen új. A kutatási eredmények felhívják az akadémiai szereplők, különösen az egyetemi menedzsment figyelmét a kutatási-oktatási compliance rendszerek bevezetésének, ezen belül pedig az etikai kódexek és a kutatásmódszertani kurzusok megújításának szükségességére.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: deemed export, az akadémiai tevékenység szabadsága és megfelelősége, Európai Unió felsőoktatást érintő ajánlása
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HF Commerce / kereskedelem > HF2 Foreign trade / külkereskedelem
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 13 Feb 2023 09:53
Last Modified: 13 Feb 2023 09:53
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/158785

Actions (login required)

Edit Item Edit Item