REAL

A gépjárművezetés pszichológiája (Dr. Graham Hole könyvének ismertetése)

Juhász, Anikó (2023) A gépjárművezetés pszichológiája (Dr. Graham Hole könyvének ismertetése). BELÜGYI SZEMLE: A BELÜGYMINISZTÉRIUM SZAKMAI TUDOMÁNYOS FOLYÓIRATA (2010-), 71 (3). pp. 545-549. ISSN 2062-9494 (nyomtatott), 2677-1632 (online)

[img]
Preview
Text
11_JuhaszAnikoBelugyiSzemle2023.3.szam545-549..pdf
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (321kB) | Preview

Abstract

Cél: A monográfia választ ad arra, hogy miért következnek be balesetek, és miként fokozható a balesetmegelőzési munka hatékonysága. Módszertan: Szakirodalmi összefoglalók, statisztikai elemzések, tudományos vizsgálatok és kutatások eredményeinek alkalmazásával a szerző széleskörűen feltárja azokat a tényezőket, amelyek a gépjárművezetés során fontos szerepet játszanak. Megállapítások: A közlekedéspszichológia legaktuálisabb problémái: a vizuális észlelés zavarai és a figyelemmel kapcsolatos hibák; a mobiltelefon zavaró tényezői; a fáradtság, a szerhasználat és az öregedés vezetésre gyakorolt negatív hatásai, a fiatalok kockázatvállaló magatartása, az önvezetés jövője. Érték: A könyv tárgya szempontjából igazán fontos és hiánypótló, átfogóan tárja fel a témákat. A baleseti vizsgálók, kriminológusok, rendőrök, büntetőjoggal foglalkozó szakemberek számára is hasznos információkat nyújt.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: pszichológia, gépjárművezetés, közlekedés, könyvismertetés
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BF Psychology / lélektan
J Political Science / politológia > JF Political institutions (General) / politikai intézmények, államigazgatás általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 14 Mar 2023 08:06
Last Modified: 14 Mar 2023 08:06
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/162092

Actions (login required)

Edit Item Edit Item