Gölöncsér, Adrienn and Fritz, Péter (2023) A szukralóz – rewiew tanulmány = The sucralose – rewiew study. RECREATION, 13 (1). pp. 4-8. ISSN 2064-4981
|
Text
2023.13.1.1 - A szukralóz – rewiew tanulmány.pdf Download (850kB) | Preview |
Abstract
Az energiát nem adó édesítőszerek, ahova a szukralóz is tartozik, hatását mind a mai napig vizsgálják – hosszú és rövid távon is. Jelentőségét az emberek közt széles körű elterjedése és fogyasztása okozza, annak látszólagos ártalmatlanságának köszönhetően. Azonban még mindig sok az ellentmondásos eredmény a szervezetre történő hatásukat illetően. A vizsgálatok részét képezik többek között a mikrobiomra, inzulinérzékenységre, inzulinválaszra, vércukorgörbére történő hatásaik, valamint az összefüggései a rák előfordulási kockázatával. 2000-ben 0-15 mg/ttkg/nap értékben határozták meg a szukralóz javasolt napi beviteli mennyiségét, 2003-ban pedig felkerült az Európai Unió engedélyezett adalékanyagok listájára is (Lugasi, 2016).
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | szukralóz, energiát nem adó édesítőszerek, mikrobiom, szénhidrát-anyagcsere, rák |
Subjects: | G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GV Recreation Leisure / szabadidő, szórakozás R Medicine / orvostudomány > RM Therapeutics. Pharmacology / terápia, gyógyszertan > RM215-RM216 Nutrition, Dietetics / Táplálkozás, dietetika |
Depositing User: | Dr. Zoltán Szatmári |
Date Deposited: | 16 Mar 2023 09:18 |
Last Modified: | 16 Mar 2023 09:18 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/162167 |
Actions (login required)
Edit Item |